maanantai 1. elokuuta 2011

Elokuu

 

 

Perverssiä vai ryöstöä?

31.08.2011 - 12:29 | hakki | Hyvinvointi, Politiikka, Johtaminen, Raha & valta

En voi sille mitään, mutta maamme ja maailmankin tilanne vaikuttaa päivä päivältä yhä perverssimmältä. Raiteiltaan juuri suistuneelta.
Johtavat poliitikot eivät ymmärrä eivätkä osaa. Eivät ymmärrä mitä heidän odotetaan tekevän, eivätkä osaa tehdä vaikka ymmärtäisivät.
Maailmalla talouden ja suvaitsemattomuuden pilvet mustenevat. Yhä useammat ekonomistit esittävät yhä radikaalimpeja ratkaisumalleja syöksyn oikaisemiseksi, vihapuheet voimistuvat ja niitä kirjoittavien määrä kasvaa.
Suomessa - kuten toki maailmalla muuallakin - irtisanotaan ihmisiä liukuhihnalla, koska työ ei kannata ja samalla pörssikurssit nousevat.
Markkinavoimat, eli sijoittajat vaativat jatkuvasti kasvavia voittoja ja samalla velkaa velan päälle syydetään konkurssikypsien maiden pelastamiseksi, jotta niille lainanneet pankit eivät kaatuisi ja pakottaisi ao. pankkien kotivaltion huolehtimaan pankeistaan.
Ja kaikesta tästä vastaamme me aivan tuikitavalliset veronmaksajat. Millä? Onko menossa julkisen rahan rohmuaminen yksityisiin taskuihin? Globaalin liberalistisen markkinatalouden ylistykseksi?

Share

Maanko tapaa vai pelkkää ahneutta?

29.08.2011 - 11:15 | hakki | Politiikka, Johtaminen, Raha & valta, Virkamiehet
Helsingin Sanomat/Oma kaupunki uutisoi näyttävästi miten ruotsinkielisen Kvarteret Victoria -korttelin puuhamiehet aikovat kaupata hintasäädellyt omistusasunnot (HITAS) pääasiassa sijoitusasunnoiksi eläkevakuutusyhtiölle. Siis heidän on tarkoituksena käyttää omaksi taloudelliseksi hyödykseen järjestelmää, joka on rakennettu mahdollistamaan edes joillekin onnekkaille mahdollisuus asua "omistusasunnossa" Helsingissä. Ja siirtää alun perin omistusasukkaille rakennetun mahdollisuuden eläkevakuutusyhtiöille. Kuvottavaa.
Lisäksi ihmetyttää joillekin henkilöille annettu mahdollisuus edistää ruotsinkielisten Ghetto-asumista Helsingissä. Vai, että pitäisi vielä yhteiskunnan tuella rakentaa "omia" asuntoja. Ei todella vaikuta olevan ihan tätä päivää nämä suunnitelmat.
Toivottavasti suunnitelma tai sen uutisointi paljastuu ankaksi. Jos ei, se on ehdottomasti kaadettava. Sitä varten täytyy sitten löytyä ihan mikä tahansa lautakunta tai hallitus.

PS.
Olisiko tämä ruotsinkielinen sovellus aiheesta Nuorisosäätiö?

Share

Eikö kaikille riitä oikeita töitä

28.08.2011 - 10:10 | hakki | Osaaminen, Poliittiset puolueet
Kyllä Suomessa on kaikki hyvin. Ainakin jos katsoo mihin ministerit "ensi töikseen" nimityksensä jälkeen kiinnittävät huomionsa.
Opetusministeri jakaisi lukiolaisille oppikirjat valtion tai kuntien piikkiin.
Peruspalveluministeri haluaisi laskea oluen alkoholiprosenttia ja kinastelee edeltäjänsä suunnitelmien tekijänoikeuksista.
Liikenne- ja sisäministerit haluaisivat laskea rattijuopumusrajaa.
Valtionvarainministeri järjestää tiedotustilaisuuden, jossa paljastuu, ettei hän itse asiasta ymmärrä juurikaan mitään, eikä sitä mihin hänen julkisuudenkipeytensä ehkä johtaa.
Pääministeri taivastelee valtionvarainministerin toiminnan aiheuttamia vahinkoja maalle, mutta muuten on hävinnyt näkymättömiin.
Varmaan muutakin on sanottu ja tehty. Ja muutkin. Mutta eipä uskoisi, että moisten asioiden ympärillä puuhastelevat, moista palkkaa ansaitsivat. Etuoikeutettuja elättejä?
Share

Askel oikeaan suuntaan

27.08.2011 - 09:01 | hakki | Politiikka, Ihminen, Talous

Ensimmäinen positiivinen merkki siitä, että edes joku ymmärtää mistä yhteiskunta- ja taloustilanteessamme on kysymys. Ja on valmis jotain niiden ratkaisemiseen myös omistaan uhraamaan.
Ainoa valtakunnallinen uutisoi tänään, että Uutta Suomea kustantava Niklas Herlin on liittynyt niiden kansainvälisten rikkaitten joukkoon, jotka esittävät rikkaitten suurempaa osallistumista verovarojen kartuttamiseen. Myös Antti Rinta-Jouppi ja Jari Sarasvuo ovat valmiit "lamatalkoihin" osallistumaan. Monimielisesti uutisessa kyllä lisätään, että "Helsingin Sanomat tavoitteli kirjoitusta varten useita verotilastojen kärjessä olevia suomalaisia. Suurin osa ei kuitenkaan ollut tavoitettavissa tai ei halunnut osallistua keskusteluun." Saalis on ollut ilmeisen laiha.
On helppoa heittäytyä kyynikoksi aloitteen motiiveista. Mutta, miksi ihmeessä pitäisi? Yhtä perustellusti voisi tervehtiä tyydytyksellä sitä, että edes muutama rikkkaaksi koettu ymmärtää, mihin suuntaan yhteiskunnassamme ollaan menossa, ja on valmis omalta osalta tilannetta helpottamaan.
Kunpa edes jotkut poliitikoistamme pystyisivät samaan! Itse asiassa kun nyt olisi hyvä syy tehdä sama kuin mitä Kaarle XI aikoinaan, rahapulassa hänkin, valtakunnassa toteutti. Suuri Reduktio. Kohteena olisi tällä kertää aikamme aateli, poliittiset puolueet ja niiden yhdistysten, yritysten, säätiöitten omaisuuden ja nautintaoikeuksien palauttaminen valtiolle..
Share

Viha vie ihmisyyden

25.08.2011 - 10:03 | hakki | Ihminen, Johtaminen, Crises

Verkkolehti Uusi Suomi uutisoi tuloksen kyselystä, jonka mukaan valtaosa eurooppalaisista tyrmäävät maahanmuuton. Viha mediassa, netissä, keskustelupalstoilla jopa kansalaisten arkipäivässä kasvaa. 0 0 0 . . .
Elämme nyt niitä samoja 1920-30 luvun aikoja, jolloin Euroopan kansalaiset olivat pettyneet demokratioihin,  puolueiden ja niitä edustavien poliitikkojen toiminnan kyvyttömyyteen, tuloksettomuuteen ja tehottomuuteen ratkaista kansalaisten asiat. Omat asiat tulivat kyllä mallikkaasti hoideltua, kansalaisten kustannuksella. Talouslama ei vielä ole alkanut(?) mutta eiköhän me vielä senkin osaa päällemme hankkia? Merkit ovat ainakin erinomaisen otolliset.
Media on ollut, ja on edelleen täynnä vihaa. Maahanmuuttajavihaa, Herravihaa "ruotsalaisia" suomalaisia ja heidän kieltään ja koettuja etuoikeuksiaan kohtaan, "vanhoja" puolueita edustavia poliitikkoja ja heidän toimintaansa kohtaan ja kerta kerralta konkreettisempia ratkaisuehdotuksia. Sopinee siis, että minäkin esitän oman vaatimattoman ehdotukseni maahanmuutosta aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseksi.
Festung Europalle raskaasti vartioidut rajat ja korkeat muurit. Laittomat maahanmuuttajat käännytetään, ammutaan tai niiden annetaan hukkua. Laittomasti EU-maissa olevat palautetaan kaikissa tapauksissa lähtömaihinsa. Jos maa ei vastaanota, sen kansainvälinen kehitysapu lopetetaan.
Mikäli sopivaa vastaanottajamaata ei pystytä määrittelemään, tai määritelty maa kieltäytyy vastaanottamasta, noudatetaan yhtä kolmesta seuraavasta vaihtoehdosta

1. kerätään poistettavat leireille odottamaan lopullista ratkaisua,
2. tuupataan lähimpään valtamereen EU-rajojen ulkopuolelle, tai
3. myydään orjiksi eniten tarjoaville.
Maahanmuuttajaksi katsotaan kaikki islaminuskoiset, juutalaiset, romanit ja muualla syntyneet ja heidän jälkeläisensä 3. polvessa.
Palautuskuljetuksissa käytetään härkävaunuja ilman saniteettitiloja. Niissä ei kuljetuksen aikana tarjota ruokaa, ei vettä. EUn alueella ovia ei missään tilanteessa avata, paitsi loppusijoitusleirillä.
Sama toimintatapa omaksutaan myös Euroopan sisällä jo tapahtuneeseen muuttoliikkeeseen. Väestönsiirrot henkilöiden kotimaihin toteutetaan rotuhygieenisistä ja työllisyyssyistä alkaen heti.
Yksityiskohtaisemmat soveltamisohjeet annetaan Kansallissosialistisen Työväenpuolueen Johtajan ensimmäisessä päiväkäskyssä.

Sieg Heil!

Onneksi historia ei toista itseään?

Varmaan olisi maan, kaikkien EU-maiden ja EUn johdon ja vastuullisten kansalaisten korkea aika herätä?

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24806#105301
Share

Viis Kreikan vakuuksista. Ruoka tulee meille kalliimmaksi.


Nyt kun kuvittelemme Kreikan vakuuksien ja takausten olevan meille se elämän keskeisin kysymys on syytä muistaa, että elintasomme ja elämisen laatumme huomattavasti merkittävämpi tekijä on päivittäinen ruokamme. Viimeksi sen hinnan jakautumista selvitytti juuri presidenttiehdokkuudesta kieltäytynyt Sirkka-Liisa Anttila. Sen tulokset hän salasi istumalla sen päälle. Eikä häntä kukaan siitä poiskaan saanut. Ja kuten Iso-Iitakin, myös Sirkka-Liisa on… aika rehevä.
Kaupalla, ja erityisesti S-ryhmällä on mennyt hyvin. Väitteet siitä, että paikallisosuuskauppojen poliitikkojäsenten hyvävelikerho on kerta toisensa suhmuroinut parhaat kauppapaikat Slle ja ABClle on moneen kertaan kielletty. Mutta kieltämättä niin poliitikot aikoinaan kielsivät saaneensa vaalirahoitusta Kehittyvien Maakuntien Suomelta. Sen kauppiaseminenssien takaa löytyvät yllättävän samat nimet, kuin parhaimmilla kauppapaikoilla, valtateitten solmukohdissa olevien ABC-liikennemyymälöiden naapuriliikkeitten takaa Masku, Tokmanni, Suomi-Soffa ja Motonet. Mutta sattumaahan tuo varmaan on.
Nyt taloustoimittaja Seppo Konttinen on, muistaakseni eilen, julkaissut kirjan nimeltä Suomalainen ruokalasku. Hän selittää mitä tapahtuu, kun ruoka matkaa pellolta kaupan tiskiin. Riemastuin niin kovasti siitä, että löytäessäni artikkelin Taloussanomista, se tuli tarkkaan taltioitua, luettua ja henkilökohtaisesti tiivistettyä.
Tässä tiivistelmäni:
1.    Vähittäiskaupan keskittyminen on Suomessa EU:n korkein.
2.    Kilpailua ei ole, ei varsinkaan hinnoilla.
3.    Kaksi suurta keskusliikettä ostavat samanlaisin ehdoin.
4.    Maatalouden tuottavuuden kasvu ei siirry kuluttajahintoihin.
5.    Tavarantoimittajien pakosta antamat alennukset eivät siirry kuluttajahintoihin.
6.    Kaupan omat merkit estävät tuottajien ja pienten valmistajien pääsyn tarjolle.
7.    Suomessa kaupan siivu ruoan hinnasta on 52 prosenttia!
8.    Ruokaa mainostetaan Suomessa enemmän kuin missään EU-maassa
9.    Myös maataloustuottajat itse ovat elintarvikeyritysten omistajia.
10. Kannattavat kauppapaikat ohjautuvat ABC-ketjulle.
11. Alko ja kunnalliset palvelut pakottavat kansalaiset asioimaan uusissa suurissa liikekeskuksissa.
12. Bonuskortit tulevat kuluttajalle kalliiksi ja se näkyy hinnoissa
13. S-ryhmä siirtää asiakasomistajille kuuluvia voittoja investointeina Venäjälle ja Baltiaan.
14. Nk. höyhenteoria toimii käytännössä. Kun hinnat maailmanmarkkinoilla nousevat, kuluttajahinnat pöllähtävät meillä ylös. Kun hinnat maailmalla laskevat, meillä ne leijuvat vain hiljalleen alaspäin.
15. Suomalainen suosii suomalaista mihin hintaan hyvänsä, vaikka ruoan alkuperällä voidaan huijata.
16. Kuluttajille on syntynyt harhakuva, että joitakin tuotteita saa erikoishintaan. Sovitut ale-prosentit on kuitenkin leivottu jo etukäteen tuotteen hintaan.
17. Elintarvikkeita kuljetetaan turhaan maasta toiseen muun muassa tukipolitiikan takia.
18. Nollatutkimukset. Joku on aina jonkun asialla. Asiantuntijat ovat tässä maassa aina samoja. Pienet piirit pyörivät ja poliitikot siunaavat tämän kaiken.
19. Ruoan hinnasta keskustellaan edelleenkin liian vähän
Kun olen menneinä vuosina tällä blogillani usein tätä asiaryhmää tölväissyt, katson velvollisuudekseni kiittää Seppo Konttista, tekemällä sen myös nyt.  Tämä siinä toivossa, että Kreikka-kiihkomme ei auttaisi painamaan tätä kannaltamme huomattavasti tärkeämpää asiaa pimentoon. Ja siinäkin toivossa, että edes kilpailuviranomainen alkaisi harkita kenen asialla se oikein on. Kaupan keskusliikkeiden vai kansalaisten. Liian suuri toivo olisi uudistaa vaatimukseni siitä, että kansanedustajat säätäisivät markkinoille kilpailua. Puolueet, joita he edustavat eivät varmasti moisesta riemastuisi.

PS.
Ei siis mikään ihme, että Taloussanomien artikkeli oli kerännyt tähän mennessä 410 kommenttia. Milloin joku alkaisi asialle jotain tehdä?
Share

Poliittinen johtajuus puntarissa

24.08.2011 - 11:46 | hakki | Politiikka, Ihminen, Johtaminen, Crises

Kepu on hyvää vauhtia jauhautumassa Persujen alueosastoksi. Dermareiden luokanopettaja on etsimässä konseptejaan ja mahdollisesti puolueensa menetettyä menneisyyttä. Kokiksien kultapoika on saamassa nenulleen niin, että tuntuu. Ja se sutki, se leimaa meidät kaikki peppuilijoiksi. Ja miksi?
Koska entiset kolme suurta eivät riittävän aikaisin ottaneet huomioon, että maailma on netin myötä olennaisesti muuttunut. Puhe ei riitä, tarvitaan tekoja. Lupauksista joutuu vastuuseen. Parlamentarismi on muuttunut puolueiden demokratiaksi. Politiikka on yhteisten, ei vain omien asioiden hoitamista. Lait koskevat myös poliitikkoja. Maailman myrskyt eivät meitä noin vain ohita. Pelkkä hymyileminen ei riitä. Kaikille ei voi olla mieliksi. Kansalaisten vaatimusta oikeudenmukaisuusdesta ei pidä aliarvioida. Johtajan on osattava priorisoida.
Hallituskin heiluisi, jos ajat olisivat entiset. Nyt kuitenkaan ei. Sen opetti jo Jyrki-boyn isoveli Matti Vanhanen aikoinaan. Ilman pääministerin esittämää aloitetta ei hallitus eroa, eikä uusia vaaleja saada aikaan. Nythän Jyrkillä ja Jutalla on neljä vuotta aikaa näyttää mihin pystyvät. Ei heillä henkilökohtaisesti, eikä heidän puolueillaankaan ole mitään menetettävää. Vain voitettavaa. Maine saattaa alkuun mennä, ellei ole jo mennytkin, mutta aikaa on jos kykyä riittää. Mutta otteen pitäisi kyllä olennaisesti parantua.
Share

Jurppiiko Kataista?

23.08.2011 - 19:48 | hakki | Politiikka, Ihminen, Johtaminen, Työ & bisnes

Minua ainakin todella jurppi, kun sama mies, joka esimerkiksi 0 0 0 . . .
kertoi meille, että Sub-primekriisi ei koske Suomea,
tuki metsäomistajien puunmyyntiä jälkikäteisellä 50% veroalella,
halusi nostaa eläkeikää muutamalla vuodella, vaikka yli 50 vuotiaitten on vaikea löytää putkea todellisempaa tulonlähdettä,
osallistui Vanhasen II ja Kiviniemen I valtionvarainministerinä KMSn-vaalirahoitusskandaalin jälkeiseen "toimitusministeriöön" osallistumalla mitääntekemättömyyteen noin 1 - 3 vuotta,
ministeriaikanaan lisäsi valtion velkataakkaa noin 30 miljardilla eurolla,
toimillaan mahdollisti julkisen sektorin, erityisesti valtion virkamiesten suhteettoman palkankorotukset,
ei tikkua ristiin kuntatalouden tervehdyttämiseksi nostanut vvm - aikanaan,
vakuutti hänen ottaneen niskalenkin markkinavoimista
sitoi meidät Kreikan, Irlannin ja Portugalin velkatakuisiin,
jätti hallitusneuvottelut neuvonantajilleen, ja veivasi niitä viikkotolkulla,
suostui muuttamaan tosiasioita esimerkiksi kestävyysvajeen suuruudesta vastaamaan omia intressejään,
ehdoin tahdoin piti päästä pääministeriksi, vaikka jo valtionvarainministerinä tuli meille aivan liian kalliiksi,
kertoi, että kyllä kaikki nyökkäsivät ,
se sama mies joka sanoo nyt, että
voisi harkita veronkorotusten alentamista, jos ammattijärjestöt saavat aikaan TUPOlta kuulostavan palkkaratkaisun. Kun samalla veronmaksajien elämä kallistuu satoja euroja ensi vuonna ja vielä siten, että rikkaat ja suurituloiset maksavat entistä vähemmän yhteiseen pottiin.
Ja nämäkö sitten pitäisi ottaa vakavasti?  Missä todellisuudessa nämä kansamme eturivin poliitikot oikein elävät?
Share

The Finns

show off their butt. 0 0 0 . . .
Ilmeisesti suurin piirtein näin voisi varmaan todeta keskustelupalstojen reaktiosta Jyrki-boyn ilmoitukseen, että vakuussopimusta voidaan vielä muuttaa. Muuttaminen ei välttämättä tarkoita luopumista, vaikka sekin todennäköisesti tässä asiassa on edessä. En oikein jaksa nähdä sen paremmin "stiff-lip" Urpiaista kuin "boyscout" Kataista EUn ja euron kaatajina.
Eivät hekään voi niin älyttömiä olla? Eihän?

PS.
Tuosta Persujen nimikiistasta vielä.
Vähintään yhtä paha virhe tapahtui silloin, kun Keskusta Puolue, entisen Maalaisliitto sai muuttaa nimekseen Keskusta tai Suomen Keskusta. Se jos mikä on ollut kansan syvien rivien harhaan johtamista. Suorastaan yksinkertaisten kusetusta. Poliittisesta keskustasta kun ao. puolueesta on edustajia vain ennen sotia. Ja silloinkin lähinnä vain maalta.

Share

Mitenköhän tässä käy?

22.08.2011 - 13:03 | hakki | Hyvinvointi, Ihminen
Irak, Afganistan ja nyt Libya on kohta autettu demokratian tielle. Auttajina me länsimaiset demokratian vartijat. Pommit räjähtelevät edelleen Irakissa, Afganistanissa. Vuosikausia sen jälkeen kun auttaminen aloitettiin. Onko sama odotettavissa Libyassa? Alkavatko voittajat sielläkin taistella keskenään?
Sitten vuoroaan odottaa jo Syyria? Sekä EU että USA ovat Assadille ovea osoittaneet. Ilmeisesti vain akuutti taisteluväsymys ja risteilyohjus- ja pommipula ovat tähän asti estäneet voimatoimet?
Onko demokratia sittenkään vientituote? Tai ihmisoikeudet? Markkinatalous?

Share

Guggenheimille arvoisensa paikka

21.08.2011 - 10:43 | hakki | Hyvinvointi, Media, Ihminen
Miksi kaikki himoavat Helsingissä tuota yhtä ja samaa tonttia Katajanokalla, väliaikaisen Kanavaterminaalin kohdalla? Eihän se tietysti mikään ihme ole; pääkaupungin paraatipaikka, jolla väliaikainen terminaali. Monessa mielessä maamme käyntikortti. Mutta samalla hyvin herkkä ympäristö tuhottavaksi.
Edes William Lehtinen tuskin olisi saanut puretettua Normenin linnaa ja rakennettua Enso-Gutzeitin pääkonttoria tälle paikalle ilman, että suunnittalijana oli Alvar Aalto. Nyt rakennettu sokeripala on noin 50 vuoden aikana muodostunut osaksi ympäristöään. Se kyllä säilyy, ja hyvä niin. Jos ei muuten niin muistutuksena 1960 -luvun halusta tuhota kaikkea vanhaa. Pitäisikö kaupunkilaiset panna taas totuttelemaan johonkin uuteen rumilukseen seuraavien kahden sukupolven ajan? Ahtaudessa vertaansa vailla olevalle paikalle.
Eteläsataman, Kauppatorin ja Katajanokan kokonaisuus on jo muutamankin kokonaissuunnitelman saanut. Muistaakseni ainakin joku niistä lähti kaupunkilaisten intressistä, arkipäiväisen elämisen ja viihtyvyyden lähtökohdista?
Jos tänne Guggenheim Museo kerran halutaan, sen tuskin halutaan ainakaan pilaavan ympäristöään? En väitä, etteikö esimerkiksi Guggenheimin hoviarkkitehti Frank Gehry saattaisi onnistuakin, mutta esimerkiksi Kiasman esimerkki osoittaa, että kaikki eivät aina onnistu.
Sitä paitsi kaikella on aikansa ja paikkansa. Levitetääpä siis samalla Helsingin kulttuuri-keskustaa. Ei kaikkea kaunista ja näyttävää tarvitse keskittää vain yhteen, rakentamisen osalta pitkälti "valmiiseen" paikkaan. Siksi ehdottaisin arkkitehtisuunnittelulle jopa suurempaa haastetta. Jätkäsaari tai vaikkapa Hernesaari.
Molemmat suorastaan huutavat näyttävää ja vetovoimaista Vouw!-kohdetta. Sekä toiminnallisesti että maisemakuvallisesti. Uutena suunnitelmana kruunaamassa kaupungin uuden ilmeen arkkitehtuuria. Samalla se laajentaisi ja syventäisi kuvaa Helsingistä merellisenä, kaikkiin suuntiin avoinna olevana kaupunkina.

PS.
Kolmantena, vähintään yhtä hyvänä ja haasteellisena vaihtoehtona tarjoan edelleen Laajasalon maanalaisia polttoainesäiliö-luolia.
Share

Visioin oppositiopolitiikkaa

PeräPohjolan toivo Paavo Väyrynen tarjoutuu persujen presidenttiehdokkaaksi. Vai olisiko niin, että hän nykypuolueensa johtoon kyllästyneenä vain hakee tukea muilta alueellisilta aateveljiltään?
Lapin kirjeenvaihtajamme kiinnitti asiaan huomiota eilen sinä lyhyenä aikana kun julkaisin artikkelini, joka selvitti Helsingin asuntojen hintakehityksen todellisen syyn. Poistin sen vähäisen informaatioarvon vuoksi. Mutta kuten tästä linkistä havaitaan, Lapin kansa ei nuku.
Paavo, omasta mielestään varmaan vanhempi valtiomies sopisi, jälleen omasta mielestään varmasti hyvin Tasavallan Presidentin rooliin. Nuorena poliittisenä pyrkyrinä Soinin, jälleen Paavon mielestä kelpaisi varmaan kerätä vielä lisää ulkopoliittisia kannuksia esimerkiksi seuraavana pääministerinä. Mitä tästä epäpyhästä allianssista muuta seuraisi kepulle, persuille, Kepulandialle, Suomelle en uskalla edes arvioida.
Visiokin on jo riittävän kuvottava.



Share

Takausten vakuutukset vai vakuuksien takaukset

18.08.2011 - 13:01 | hakki | ei kategorioita
Itävalta haluaa samanlaiset takuun osalistumisestaan Kreikan tukiin kuin Suomi on saanut....monilla muilla mailla on sama kanta, esimerkiksi Slovenialla ja Slovakialla.
Die Welt väittää kuulemma, että sopimusta ei ole edes olemassa.
Viro arvostelee Suomen ja Kreikan sopimusta.
On missä tahansa rahaa jaettavana, virkamiehet laiminlyövät tehtävänsä ja poliitikot uudelleen valintansa, jos eivät vähintäänkin vaadi samaa käsittelyä oman maan osalta. Ja jos se ei ole mahdollista tekevät kaikkensa, ettei kukaan muukaan sitä saa.
Tulee mieleeni kolme irrallista asiaa:
Maabrändimme kirkastuu nyt kummasti; suomalaisten ristiretki on kuin suoraan Carnigien oppikijan "Näin saat ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa" sivuilta?
Lähetä lapsi asialle, juokse itse perässä.
Luokanopettajan pitäisi ainakin tietää, että hätäilemällä tulee vain kusipäitä kakaroita.

Vaan valtionvarainministeriltä ei varmaan edellytetä luokanopettajan pätevyyttä?
Share

Paavi matkustaa, paavi maksaa

18.08.2011 - 10:53 | hakki | Politiikka, Media, Ihminen
Jo on korkeaksi arvioitu paavin vierailun hinta Espanjaan. 100 miljoonaa euroa. Ei kai se voi olla totta?
Yhden "valtionpäämiehen" vierailun hinta? Sisältyvätkö siihen yksityisten yritysten sponsoroinnit? "Paavin vierailu on nostattanut maanlaajuisen mainoskampanjan. Muun muassa Coca-Cola, Telefonica, Santander ja Iberia mainostavat kampanjan yhteydessä."  Vai onko arvio vain Espanjan valtiolle aiheutuvista kustannuksista? Entä mahdollinen rojalty Vatikaanille?
Asiahan ei minulle kuulu. Käyttäköön espanjalaiset kaikin mokomin rahansa mihin lystävät. Mutta ei kai Putinin, Medvedevin tai Clintonin vierailut Suomeen aiheuttaneet meille saman suuruusluokankaan kustannuksi? Eihän?
Mutta saattaa asia itse asiassa minulle kohta kuuluakin. Jos Espanja on jonossa EUn velkatukia hakemassa. Voisiko Suomen hallitus tehdä nyt jo hyvän sään aikana päätöksen, että emme osallistu ainakaan tältä osin Espanjan tukemiseen?
Mielestäni Espanjan pappien kannanotto oli varsin perusteltu:
Valtaan ja rahaan luottaminen tarkoittaa antamista periksi kiusaukselle, joka on yhtä vanha kuin kirkko.
Kukaan ei voi palvella kahta isäntää. Ei voi palvella sekä Jumalaa että rahaa,
Share

Jutta pelasti Suomen

Kun poliitikon poliittinen kunnianhimo ylittää itsesuojeluvaiston on seurauksena soppa. Sellainen on juuri kiehumassa Jutta Urpiaisen tiedotustilaisuudessa. Kun ei asiasta mitään ymmärrä, enkä ole ihan varma ymmärtääkö Martti Hetemäkikään, ei välttämättä kannattaisi rynnätä tiedottamaan omaa - toivottavasti vain keskeneräisyydestä johtuvaa - ymmärtämättömyyttään kaikelle kansalle. Ainakaan Rovaniemeltä asti.

PS.
Mielenkiintoista nähdä mihin johtopäätökseen taloustoimittajat substanssista päätyvät. Toisaalta, eipä Jutta usko Merkelin ja Sarkozynkään tekevän merkittäviä päätöksiä.


Share

Kari Stadigh osti Nokiaa

15.08.2011 - 17:28 | hakki | Raha & valta
Kuten Risto Siilasmaa häntä ennen.
Kauppalehden artikkelin mukaan Kari noudatti Riston hyvää esimerkkiä. Risto taas oli ostamut 3. maaliskuuta 63.000 osaketta yhteishintaan 390.000 euroa. "Keskeinen motivaatio tehdä osakeostot oli tukea uutta toimitusjohtajaa (Stephen Elopia) pienellä symbolisella eleellä, Siilasmaa totesi tuolloin kauppojen jälkeen Kauppalehdessä."
Siitä kun Risto omansa osti, osakkeiden arvo ehti jo tipahtaa noin puoleen. Kun Kari osti 100.000 osaketta yhteishintaan 375.000 kurssi pamahti nousuun, parhaimmillaan yli 10 % nousuun. Kauppamiehiä tuo Kari.
Markkinat ovat aina oikeassa?

Share

Missä luuraa Putin

14.08.2011 - 19:02 | hakki | Hyvinvointi
kun kansalaiset häntä eniten tarvitsisivat?
0 0 0 . . .
Sukeltelemassa arkeologisia viiniruukkuja?
Share

Suomen koulu syrjäyttää liian monet pojat

14.08.2011 - 14:09 | hakki | Ihminen, Johtaminen, Crises, Oppiminen
Mistä mahtaa johtua, että pojat syrjäytyvät yhteiskunnasta huomattavasti suuremmalla todennäköisyydellä kuin tytöt? Johtuuko se akkamaiseen arvojen kehykseen rakentuvasta koulutusideologiasta, opettajien, erityisesti luokanopettajien naisvaltaisuudesta vai ehkä tyttöjen paremmuudesta/poikien huonommuudesta?
Aika ajoin tämä "ikuisuusaihe" putkahtaa esille. Ja syystä kyllä.  Nyt asiaan puuttui Turun sanomat artikkelissaan Suomalainen koulu ei osaa käsitellä poikia. Artikkelissa Turun yliopiston kasvatustieteen professori Risto Rinne toteaa: "poikajoukon maskuliininen kulttuuri törmää koulun kulttuuriin, joka on akateeminen".
Siis poikien ja tyttojen kulttuuri eroaa ilmeisesti toisistaan? Voisiko vielä olla niin, että pojat ja tytöt jo peruskoulun ensimmäisillä luokilla kiinnostuvat eri asioista, motivoituvat oppimaan eri tavoilla? Ja että poikien syrjäytymiskehityksen ylisuuruus johtuu saamatta jääneistä onnistumisen kokemuksista koulussa, joka rakentuu samanlaisen tasapäisen opettamisen periaatteille niin pojille kuin tytöillekin?
Olen aiheesta muutamankin artikkelin tällä blogilla kirjoittanut. Muun muassa Sitran julkaistessa "tutkimuksensa" Nuoret ja syrjäytyminen ja pari Olkahisten koulun kokeilusta noin 5 vuotta sitten. Enkä ainakaan ole havainnut, että asialle olisi mitään vaivauduttu tekemään. Johtuneeko siitä väärin ymärretystä tasa-arvon ideologiasta?
Asian ajankohtaisuutta korostavat jälleen kerran syrjäytymiskehityksen seuraukset. Tällä kertaa Isossa Britanniassa. Syjäytyneet ihmiset, varsinkin syrjäytyneet nuoret miehet ovat sopivissa olosuhteissa yhteiskunnan rakentajina arvokkaita; painonsa arvoisia trotyylinä. Mutta eihän meillä moinen ole koskaan mahdollista. Eihän?
Share

Nyt tytöt, Pressaehdokkaaksi.

11.08.2011 - 19:30 | hakki | Crises
Tavja käskee.
Piti oikein kirjoittaa näkyviin, mitkä vaihtoehdot ensimmäisenä tulevat mieleen. Joko siksi, että heistä ehkä moiseen vallattomuuteen olisi tai siksi, että se osoittaisi mauttomuuden Tavjan tämänkertaisessa "tasa-arvo"vaatimuksessa. Ehkäpä on meille kaikille sittenkin vain onneksi, etteivät puolueet ole presidentille valtaoikeuksia jättäneet?
Persut         Kike Elomaa
Kristikansa Päivi Räsänen
Kokikset     ??
Kepulit        Sirkka-Liisa Anttila
Viherpiipertäjät Sieltä köytyy montakin mahdotonta
Demarit      Jutta Urpiainen
Vasurit        ??
Ruåtsalaiset Elisabeth Rehn

Share

Seuraavana Ranska, Italia, Espanja vai Belgia?

11.08.2011 - 10:02 | hakki | Politiikka, Johtaminen, Raha & valta, Crises
Vai taikovatko Ben Bernanke ja Trichet jostain kikka kakkosen?
Turhaa niitä on etsimään lähteä. Yksi toisensa jälkeen valtiot sieltä framille tuodaan, joka tapauksessa. Velkaa, sekä julkista että yksityistä meillä on jokaisella liikaa. Eikä meidän kannaltamme liene väliä missä järjestyksessä?

Kun demokraattisten yhteiskuntien lopullinen päätöksenteko on siirretty parlamenteilta markkinavoimille ja luokituslaitoksille päätökset ovat niiden tavoitteiden mukaisia. Ne pyrkivät pitämään huolta vain ja ainoastaan tuotoistaan ja voitoistaan. Vain voittojen saamatta jäämisen pelko voi, poikkeustapauksissa, aikaansaada hetkellisen poikkeaman.

FIAT on ilmeisesti tulossa tiensä päähän. Keskuspankkien / valtion oikeus luoda rahaa toimii niin kauan kun kansan valitsemat päätöksentekijät pitävät huolen siitä, että he - maksusta viimekädessä vastaajien, eli veronmaksajien - määrittelevät sitoumustensa rajat. Mutta demokratian rappeutumisen myötä, he ovat antaneet päätöksenteon luisua edustamilleen puolueille. Ne taas sijoittajille.

Olemme siirtyneet lobbariyhteiskuntaan. Jokainen keskittyy vain etujen ajamiseen. Sijoittajat, sekä institutionaaliset että piensijoittajat ovat onnistuneet ajamaan oman etunsa siihen pisteeseen, että he käytännössä määräävät yhteiskuntien tulevaisuuden. Ja siitä on yhteisvastuu, muu kuin sijoittajien yhteisvastuu, kaukana.

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24385/systeemikriisi-ilman-uskottavaa-johtajuutta-vie-kaaokseen

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/24040/poliittinen-kriisi-luo-talouskriisin

http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/23770/pienia-voittoja-katastrofaalisia-tappiota
Share

Paniikkiko mätäkuun juttu?

10.08.2011 - 11:01 | hakki | Politiikka, Ihminen, Oppiminen

Pääministeri leimasi pörssien viimeaikaisen "eloisuuden" tyypilliseksi elokuun paniikiksi. Onko paniikki tyypillistä erityisesti elokuulle?
Viimeksi näin todella taisi olla 2008? Ja silloin kyseessä oli Venäjän hyökkäys Georgiaan. Lehman Brothers kyllä aloitti talous-paniikin, mutta vasta syyskuussa. Muistivirhe? Eikä sekään koskenut hänen mielestään Suomea. Tämäkö siis nyt koskee?
2009 ryvettiin Suomessa KMS vaalirahasotkuissa ja kepun äänestäjäkunnalleen ympäri maita ja mantuja heittelemissä tuissa. Ja kyllä niistä keskusteltiinkin. Mutta silloin ei Jyrki-boyn mielestä varmaankaan ollut paniikin paikka? Vaikka oma puolue ja sen kellokkaat olivat osoittautuneet itse itselleen laatimien lakien rikkojiksi. Ainoa muu talouteen liittyvä isompi juttu taisi olla, että S-ryhmällä menee lujaa?
2010 Jyri Häkämies, Aleksanteri ja Jyrki-boy ruttasivat yhdessa Venäjän suurvaltaakuvitelmaa oman puolueensa hengennostatustilaisuudessa. Ei nyt lytätty naapuria ihan taloudelliseksi kääpiöksi, mutta Hollantia pienemmäksi talousmahdiksi kuitenkin. No itsenäisen naapurin supliikkimiehille ei moisesta mitään seurannut. Naapurisuhteet senkun paranivat?



PS.
Suomalaisella veronmaksajalla sen sijaan taitaa olla paniikki, kun verovaroja edelleen viskotaan ympäriinsä. Nyt rajojemme ulkopuolelle. Ja samalla velkaa haalitaan lissää. 10+ mrd € vuodessa. On sitten millä takuita maksaa? Vaan onko sittenkään?

PPS.
Toivotaan nyt yhdessä, että markkinat rauhoittuivat. Ainakin lokakuuhun. Silloin se vasta iskee, jos se iskee.
Share

Se taitaa olla housuissa nyt

Virtuaalisysteemi voi toimia vain niin kauan kuin on riittävästi uskoa ja luottoa. Jossain vaiheessa se loppuu. Näin on tainnut käydä nyt.  Valtioiden yksipuoliseen päätökseen pohjautuva FIAT-järjestelmä on tullut tiensä päähän. Alkaako taas reaalitalouden aika? Systeemi ilmeisesti joka tapauksessa vaihtuu.
Systeemikriisi ei ratkea virkamiestyönä, se vaatii poliittista johtajuutta. Ja yhä useampi asiantuntijoista on valmis uskomaan, että EMUn ja EUn ongelmat ovat nimenomaan systeemikriisin tuotoksia. Systeemi ei toimi edes siten kuin on suunniteltu, koska poliittiset päätöksentekijät ovat tietoisesti systeemin romuttaneet, lipeämällä aiemmista hyvistä päätöksistään. Lisäksi jo lähdössä mukaan hyväksyttiin tietoisesti  – ilmeisesti  poliittisista syistä -  valtioita, joita ei olisi pitänyt mukaan hyväksyä. Ainakin yksi pääsi mukaan varkain. Ja yhteisen valuutan edellyttämän yhteisen, kurinalaisen talouspolitiikan ”unohtaminen” ja luottaminen kansallisvaltioiden poliitikkojen hyvään tahtoon huolehtikin lopusta.
Nyt ollaan sitten kovin lähellä totuuden hetkeä. Liian lähellä. Pelastuuko euro ja sen myötä EU, vai onko kaikki niiden eteen tehty työ hukkaan heitettyä? Onko meidän pakko kuopata maanosamme menestyksekkäin rauhanprojekti päätöksentekijöittemme ja oman holtittomuutemme ja hillittömyytemme vuoksi? Onko meidän tällaisessa tilanteessa edes poliittisesti mahdollista siirtyä kohti kiinteämpää taloudellista kurinalaisuutta? Ilman sitä on turhaa toivoa jatkoa sen paremmin eurolle, EUlle kuin rauhan jatkumiselle Euroopassa.
Kreikka, Irlanti, Portugali, Espanja, Italia. Hetki hetkeltä euro-alue vajoaa uusiin ja entistäkin syvempiin pohjamutiin, kun virkamiehet ja poliitikot kutsutaan komiteoittensa hätäkokouksiin. Parleeraamaan.
Komiteoilla ei sotia voiteta ja nyt on kyseessä sota. Sota rahamarkkinat vs. demokratia.
EUssa tarvittaisi nyt johtajuutta. Luonnollisin olisi suurin maksumies Saksa ja Angela Merkel, mutta tarjolla on vain Ranska ja Nikolas Sarkosy. Miksi ihmeessä useimmiten finanssejaan rationaalisesti hoitavat saksalaiset nyt kuuntelevat moista tekogallialaista ja ovat hänen vietävänään? Ja hänhän vie, kuten maailman kuulu pillipiipari aikoinaan.
Systeemikriisi ratkeaa vain toimilla, joilla kriisin syyt selvitetään ja poistetaan. Todennäköisesti se nyt vaatii jo uuden systeemin kehittämisen. Eikä uutta systeemiä saada luotua virkamiestyönä. Ei senkään vuoksi, että samalla olisi korkea aikaa katsoaa Pohjois-Atlanttista yhtenä syiden ja seurauksien verkostoa. Ja saada tämä kokonaisuus kuntoon. Sen toimimaan saattaminen edellyttää sekin poikkeuksellista johtajuutta. Eikä sitä ole näkyvissä.
Heinäkuussa on aikaa reflektoida. Alla linkit tänä vuonna tästä aiheesta kirjoittamiini artikkeleihin, aikajärjestyksessä, viimeisimmästä ensimmäiseen.  Useimmissa tapauksissa kommentit vasta valottavat kokonaisuutta. Ole hyvä, jos kiinnostaa.


Olisiko jo korkea aika asettaa pankkijärjestelmämmekin perusteet kyseenalaiseksi?
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/19017/pankkijarjestelma-sanoi-poks-pelureiden-ponzi-pyramiidi
Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti