tiistai 1. maaliskuuta 2011

Maaliskuu

 

 

Irlannin 24 miljardia

31.03.2011 - 20:20 | hakki | Hyvinvointi, Politiikka
on noin puolet Suomen valtion vuotuisesta budjetista. Ja Irlannissa on kyse on vain lisätarpeista. Siis sen jo aiemmin sovitun paketin päälle. Paljonko tuo olikaan? Miljardit vain vilisevät tässä vaiheessa silmissäni. Mitä ihmettä ne oikeasti tarkoittavat? Kuka perää niiden palautusta? Korkoineen. Ja erityisesti miten?


Share

Eduskuntavaalit ratkeavat kunnissa

31.03.2011 - 12:15 | hakki | Politiikka
ja niiden ja maan tilan tunnustamalla.
Näin vaalien alla, siis vaalien, jotka aivan ilmeisesti ratkaisevat jälleen tulevaisuutemme neljäksi seuraavaksi vuodeksi on aivan turha miettiä mitä NATO meistä tuumaa, tai Putin. Eikä silläkään ole taloudellisesti läheskään samaa merkitystä, jos keskitämme huomiomme väliaikaiseen tai pysyvään Euroopan vakausrahastoon kuin, jos harkitsemme mitä vaikutuksia valinnallamme on kuntatalouteen. Eikä silläkään mitä Elop Nokialle tekee, tai siellä saa aikaan.
Tätä hetkeä on jo kolme vuotta odotettu. Ja sinä aikana valtiolaivamme on ajelehtinut todellisena ajopuuna, johtomme omasta tahdosta. Kaiken huipuksi, kun siitä edellisestä pääministeristä päästiin nimitettiin hänen pikkusiskonsa toimitusministeriönä jakaneen haaksen keulakuvaksi.
Tässä pari linkkiä arvioistani Vanhasen hallituksen (mukaan lukien sen jatko-osan) toimia ja aikaansaannoksia viimeisen neljän vuoden aikana. Silloisenkin käsitykseni mukaan.
Eivät ne aikajärjestyksessä ole. Ja varmasti mieleen tulisi muutakin. Mutta puolueitten teoista on hyvä arvioida niitten arvomaailmaa. Silloin kun voi.
Share

Akulla ei ole housuja - vieläkään

30.03.2011 - 14:25 | hakki | Hyvinvointi, Politiikka, Ihminen, Johtaminen
Me suomalaiset olemme aika usein herkkähipiäisiä sen suhteen, mitä meistä ulkomailla puhutaan ja ajatellaan. Ensimmäistä voidaan vaikka paltsamillein tai tv-aikana mitata. Jälkimmäistä paljon huonommin. Mutta tulkintamme juuri siitä, on usein meille äärimmäisen tärkeää. Jopa siihen määrään, että ulkoministeri nimitti oikein Brändityöryhmän miettimään mitä brändiä meidän Suomesta pitäisi vahvistaa.
Olemme saaneet positiivisiä elementtejä brändin rakentamiseen, yllättävää kyllä, suurin piirtein siihen asti kun Brändityöryhmä raporttinsa luovutti. Se aika taitaa nyt olla takana? Muistan jonkun joskus todenneet, että näin pieni maa tulee pääsääntöisesti maailmassa esille, vain silloin kun täältä tulevat uutiset ovat tavalla tai toisella negatiivisia. Nyt taitaa sitten olla niiden aika?


Ja voisihan listaa jatkaa, mutta mitä turhaa?
Kynnys päästä ulkolaisten lehtien ja muun median sivuille on netin ja sosiaalinen median kasvun myötä madaltunut olennaisesti. Vain kielen taakse voimme vielä piiloutua. Mutta pienenemäsä on sekin mahdollisuus kaiken maailman käännöskoneiden myötä.
Onko noilla jo tuhottu työryhmän mahdollinen tulos? Vai pitääkö vielä ottaa vaalitulos mukaan?

Share

Tapa tehdä töitä muuttuu - nyt toimisto-nomaadi

30.03.2011 - 08:45 | hakki | Työelämä
Entinen blogikumppanimme Janne Saarikko pääsi pukkaamaan ideaansa telkkariin tänään. Onneksi olkoon! Toimisto-nomadiutta esiteltiin. Ihan hyvä vaihtoehto sekä isännälle että nomadille. Molemmille oikein hoidettuna Win-Win tilanne, jonka toivoisi lisääntyvän. Edut, nomadista kai lähinnä riippuen, kun voivat olla melkoiset. Organisoituna palveluna siitä voisi myös tehdä busineksen.
Kaiken ei tarvitse tapahtua kuten aina ennenkin. Vaihtoehtoja riittää. Etätyö, Vakikahvila, kiertely julkisen wlanin tarjoavissa paikoissa - kahvilat, kirjastot jne., Virtuaaliofficet kuten esimerkiksi Helsingin kaupungin maksutta Lasipalatsissa tarjoama, toimistohotellit.
Kaikille ja kaikkiin tilanteisiin ideasta ei luonnollisestikaan ole. Harvasta on. Mutta iso mahdollisuus se olisi.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/9901/mihin-toimistoa-enaa-tarvitaan

Onneksi olkoon Janne!
Share

Missä PunaMulta kohtaa

siellä moraalinen, poliittinen ja taloudellinen ongelma. Sekö tätä turkoosihallitusta seuraa?
En katso olevani monessakaan suhteessa taipuvainen salaliittoteorioihin uskomaan. On yksi poikkeus. Kepu.
Kuntasektori, jonka keskeisimpänä päätöksentekijänä Kepu on, ei juurikaan ole minua aiemmin kiinnostanut. Kun en ole poliitikko, enkä kunnallispolitiikasta kiinnostunut ensinkään. Kuntasektorin koko on kuitenkin 40 miljardia ja kuulemma 2/3 yhteiskuntamme rahankäytöstä. Siksi Kuntalous olisi saatava eduskuntavaalien keskiöön.
Nyt, viime päivinä olen alkanut seurailla erilaisia kuntiin liittyviä linkkejä täällä bogosfäärissä. Onhan  kuntasektori kriisissä ja syynä hyvinvointivaltion alasajoon? Enkä voi muuta kun toistaa aiemmen mielipiteeni, kyllä netti on ihana. Se muistaa ja levittää tietoa.
Esiin tullutta ei minun tietoni riitä sen paremmin vahvistamaan kuin kumoamaankaan. Jätän arvioinnin lukijoille. Mutta levitän kohdalleni osunutta edelleen. Minua nimittäin todella ihmetyttää miten ja miksi kunnat, jotka kantavat erityisesti SoTe ja Opetussektoreista päävastuun on ajettu nykyiseen tilaansa? Maa on kuulemma rikkampi kuin koskaan, mutta puolueiden säästö- ja leikkausmenttaliteetti säästää vaivalla rakennetun hyvinvointivaltion kuoliaaksi.
  • Voisiko todella olla niin, että kuntataloutta on kolmen suuren toimesta todella tietoisesti ajettu alas?
  • Voisiko todella olla niin, että silloinen sisäministeri Mauri Pekkarinen olisi jo vuonna 1992 EU-sopeutuksena esitellyt ministeriönsä laatiman kuntamallin, joka päätyy 88 kuntaan?
  • Voisiko todella olla niin, että tietoisesti oltaisi tehty päätös, että terveydenhuollon yksityistämisessä ei ole kyse suomalaisesta yksityistämisestä, vaan palveluiden siirtymisestä ulkomaalaisten palveluntarjoajien rahastettavaksi?
  • Voisiko todella olla niin, että Pörssiyhtiöt ovat jättäneet ulkomaalaisilta osakkeenomistajilta 10 vuoden ajan perimättä lähdeveroa noin miljardi euroa vuodessa?
Muun muassa näin kuitenkin väittää Jorma Jaakkola, kokiksien kansanedustajaehdokas Kokemäeltä. En jaa hänen johtopäätöksiään, mutta hänen väitteensä asettavat kolmen suuren kaikki hallituskaudet mielenkiintoiseen valoon. Kaikkien kolmen. Siis edellytyksellä, että ne pitävät paikkansa.


PS.
Voisiko sittenkin olla niin kuten Risto Volanen Suomen Kuvalehdessä väittää? Siis että, Armeija ja poliisi olisivat karanneet hallituksen valvonnasta Suomessa? Koska hallitus on yhtä kuin vallassa olevat puolueet, hän ehkä sittenkin vain heittää kansalaisten kaluttavaksi kuivan luun harhauttavan täkyn?  Kansalaisilla kun sentään vielä on säilynyt luottamus näihin kahteen institutioon. Sen sijaan muuhun virkamieskuntaan ja poliitikkoihin luottamus lienee jo totaalisti rapautunut?
Ehkä hän haluaakin ohjata kansalaisten ajatukset pois siitä tosiasiasta, että koko valtion virkamieskunta ja varsinkin puolueet, ovat lopullisesti karanneet kansalaisten ulottuvilta ja valvonnasta? Minkälaisen valtion he mahtaavatkaan meille rakentaa?
Ehkä meidän kansalaisten olisi, vähintään henkisesti hyväksyä aivan toisen porukan vallankaappaus?

Share

Kunnat eduskuntavaalien keskiöön

Nostetaan kissa pöydälle myös nyt. Maanantaina.
Valtiontalous ja kuntatalous ovat yhdessä osa julkista taloutta. Suurin osa siitä nolla-summa-pelistä, joiden puitteissa meidän kaikkien yleiset ja yhteiset asiat on joskus pystytty, ainakin tyydyttävästi hoitamaan.
Enää eivät rahat valtiolla ole riittäneet selviytymään laskuistaan. Olemme joutuneet havaitsemaan, että valtionvelkaamme on viime vuosina taas kasvatettu muutamilla kymmenillä miljardeilla uudelle uljaalle tasolle. Ja jatkossa otamme kuulemma vielä vuosia vajaat 10 miljardia vuodessa. Me elämme velaksi.
Mutta onkohan kuntasektorin velan kasvu jäänyt havaitsematta? Suomen Kuvalehti nostaa sen keskustelukohteeksi. "Kuntien lainakanta on kasvanut kolmentoista viime vuoden aikana 8 miljardia euroa. Viime vuosina lainanotto on jopa kiihtynyt. Nyt puhumme lähes kahden miljardin euron lainojen lisäyksestä vuositasolla." Ja nämä vielä Kataisen ottamien päälle, jotka nekin ilmeisen suurilta osin menevät julkisen sektorin - siis erityisesti kuntien - elättämiseen. Eikä tässä vielä näy edes ne rahat, jotka maksamme, jos euron vaikeuksiin kaatuvat maat joutuvat nostamaan takaamiamme miljardeja (12 miljardia €) uudesta vakuusrahastosta.
Ja samalla tavalla kuin muuallakin, meidänkin puolueita edustavat poliitikkomme varmaan ajattelevat; "Me kaikki tiedämme mitä pitäisi tehdä, mutta emme tiedä, miten tulisimme valituksi sen jälkeen”. Joskaan en Suomessa olisi niinkään varma, että heistä läheskään kaikki tietäisivät edes sitä, mistä nykytilanne johtuu. Puhumattakaan keinoista, joilla joilla asiaa korjattaisi.
Mutta vielä on kolme viikkoa aikaa keskustella. Sen jälkeen valitut taas tekevät mitä puolueensa käskee.
Share

Mielenkiintoinen tapa käydä sotaa

käymättä sotaa ollenkaan.
Porukka päättää perustaa lentokieltoalueeksi itsenäisen vieraan valtion koko ilmatilan - turvatakseen hallituksen vastustajien inhimillisen kohtelun. Saadakseen sellaisen aikaan he, käyttäen massiivisesti risteilyohjuksia, häivepommittajia ja muuta HighTech sotakalustoa, poistavat tuon valtion mahdollisuudet aiheuttaa olennaista harmia lentokieltoalueen sisäpuolella, kenellekään. Kun valtio lähettää joukkojaan valtaamaan takaisin hallituksen vastustajien miehittämiä alueita, porukka tuhoaa hallituksen joukot ja sen kaluston siten, ettei siellä enää sormikaan nouse. Sitten kun hallituksen vastustajat hyökkäävät, ei siellä sitten enää ole ketään puolustamassa. Hyökkäys ei enää olekaan paras puolustus.
Koska porukka on päättänyt, että se ei maasodankäyntiin ryhdy, vaan antaa osapuolten taistella vallasta keskenään, valtion Ison Johtajan ainoa järkevä mahdollisuus "voittaa" olisi olla tekemättä mitään aktiivista, joka voitaisi havaita. Silloin hänellä olisi joukkoja, joilla puolustautua hallitusta vastustavien hyökkäkseltä, ja listiä vastustajia hyökkäyksen aikana. Puolustuksesta on tullut paras, oikeastaan ainoa mahdollisuus hyökätä. Hän voisi hyvin jäädyttää tilanteen niin pitkäksi ajaksi, että porukka kyllästyy ja lähtee pois, ja alkaa listiä kansalaisiaan vasta heidän poistuttua. Onneksi tuo Iso Johtaja ei kuulu maailman kärsivällisimpiin.
Vielä mielenkiintoisemmaksi tilanteen tekee se, että lentokieltoporukka ei tiedä keitä hallituksen vastustajiin oikeastaan kuuluu. Demokratiaa vaativia kuulemma, mutta demokratiaa on niin monenlaista. Saattaa jopa olla, että vastustajat koostuvat pelätystä Al-Quaidasta, Talebaneista tai jostain vielä tuntemattomasta, vieläkin karmeammasta terroristiporukasta, jotka rakentavat demokratiansa Pol Potin malliin.
Sodankäynti on siis siirtynyt uudelle tasolle. Ajatella mitä moinen periaate - maailman kaikkien ihmisten inhimillisen kohtelun turvaaminen hallituksensa ja johtonsa mielivallalta - olisi muuttanut esimerkiksi viime vuosisadan Euroopan historiaa? Ja miten se ilmeisesti turvaa lähitulevaisuudessa kaikkien sellaisten valtioiden ihmiset, jotka elävät johtonsa väkivaltaisen mielivallan alla? Ja niitähän riittää.
Tosin edellytyksenä on, että nuo valtiot ovat suurimmilta osin hiekkaista tasamaata, eivätkä kuulu pitkään jo merkityksettömänä kuolemaa tehneen YKn turvaneuvoston vakituisiin jäseniin.
Mutta kilpemme on puhdas. Ihmisen puolesta, Johdon terroria vastaan!


PS.
Mutta kasvu on turvattu. Se edellyttää kulutusta, erityisesti sotatarvikekulutusta.


Share

Huomenna aamu on taas pimeämpi.


Jakajia löytyy yhteiskunnasta - siis puolueista - riittämiin, aina kun piikki on auki. Ja mikäs sen sulkisi? Vaan kuinka iso se piikki oikein on? Kai verotuksellakin joku katto löytyy?
Yritystoiminnan tarkoitus on luoda sitä lisäarvoa, jolla me kansalaiset kaikki elämme. Siis tuoda rahaa kansakuntaan. Suuri osa, ellei peräti suurin osa siitä kiertyy tavalla tai toisella verojen ja maksujen kautta valtiolle. Valtion taas pitäisi huolehtia siitä, että näin kerättyjä rahoja käytettäisi kansalaisten yleisten ja yhteisten asioitten hoitamiseen.
Elinkeinotoiminnan ja myös markkinoiden toimivuuden kannalta pitäisi lait laatia siten, että yritykset voivat kilpailla toistensa kanssa yksillä ja samoilla pelisäännöillä? Tähän näkemykseen yksittäisten yritysten, alojen tai alueiden tukeminen sopii huonosti sekä valtion että kuntien tehtäviin.
Kun kansanedustajaehdokkaat perustelevat mitä heidän mielestään pitäisi tehdä he puhuvat niin ympäripyöreitä, ettei siitä ns. tavallinen tossunkuluttaja saa tolkkua. Voisi jopa väittää, että he puhuvat toisilleen, ainakin ne heistä, joilla on jo kokemusta valtiopäiviltä. Siis sikäli jos he puhuvat konkreettista asiaa eikä puppusanaa. Varovaisuus on luonnollisesti tarpeen, ettei ketään saa vastuuseen koskaan, eikä mistään. Mutta tietävätkö he edes suuruusluokkia asioista, joista niin "oppineesti" puhuvat?
Tämä tuli taas mieleeni tutustuessani aamun Hesariin. Artikkeli Kansalaiset leikkaisivat yritystukia herätti tietysti mielenkiintoni, raha kun on arvon mitta. Valitettavasi sivulla A6 oleva artikkeli ei ilmeisesti ole tarjolla netissä. Juttu kuitenkin päättyy näin:
"Keskusta toteaa työ- ja yrittäjyysohjelmassaan, että aluepolitiikkaa pitää tehostaa vahvistamalla yritystoiminnan edellytyksiä koko maassa ja suunnata tutkimus- ja kehitystukea pk-yrityksille.
Syntyi sekava kiista, kuinka paljon yritystukea oikein jaetaan. Pitääkö tukihetteikön hallintokulut laskea mukaan? Entä lainat? Selvisi, ettei kukaan oikeastaan tiedä kuinka paljon yritykset saavat julkista tukea, sillä iso osa rahoista tulee kunnilta." Siis niiltä kunnilta, joita valtio rahoittaa ja jotka sen ja kunnallisverojen lisäksi kasvattavat julkisen sektorin vajettamme noin 2 miljardiajoka vuosi.  (Lihavoinnit minun)
Pitäisikö tässä yhtyä lauluun: Vain valtiolla, vain kunnissa tällainen on mahdollista? Mitä sitä veisaamaan. Asiat varmaan voisi selvittää? Maa on täynnä yliopistoja, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, yksityisiä, julkisia, säätiöitten tai jopa puolueitten, joilla on moiseen tutkimiseen pätevyys. Ei uskoisi, että itsenäisiltä tutkijoilta kauankaan menisi, kun asia selvitettäisi perinpohjin. Annettakoon vaikka muutamalle joukolle sama tehtävä. Vaikkapa virallisen raportin, konsulttiselvityksen, väitöskijan, gradun tai minkä muun nimikkeen alle tahansa. Ja nykyiseen aikaan istuen, järjestetään siitä vaikka yhteiskunnallinen kilpailuformaatti telkkariin. Katsojakunta taattu. Sillä ei tiedon tarve yritystukiin lopu. Jos mielikuvitus poliitikoilta loppuu tässä muutama varteenotettava tutkimusaihe:
  • 336 kunnan ylläpitämisen kustannus verrattuna 40 - 50kuntaan.
  • Kaksikielisyyden ylläpitämisen kustannus .
  • Poliittisten puolueiden ylläpitämisen kustannus .
  • Nykytasoisen maahanmuuton kustannus .
  • Harmaan talouden kustannus .
  • Maatalouden kustannus .
  • Yritystukien kustannus .
  • Aluepolitiikan kustannus .
  • Yliraskaan korkeakouluverkoston kustannus  .
  •  
Tarvittaessa löytyy paljon muutakin selvitettävää. Ehkä tutkimusrahoitusta voitaisi siirtää puolueiden ikiomiin Thinktankkeihin nyt satsattava rahoitus? Kumpi ompi tärkeämpi, tietää minne nykyiset rahamme menevät, vai kuvitella mitä tulevaisuus mahdollisuus yksittäiselle puolueelle merkitsee?
Mutta päivä on huomenna sentään pidempi.
Share

Mauri Pekkarisen ahneudesta. Oma malka toisessa silmässä?

25.03.2011 - 10:21 | hakki | Työelämä, Hyvinvointi, Johtaminen, Talous
Mahtaako Mauria hatuttaa koska hän on alipalkattu? "Pekkarisen mitta johtajien ahneuteen täyttyi" kertoo Talouselämä.

Mutta viesti sinänsä on oikea. EKn ja teollisuuden uskottavuus tehdä vilpittömiä, uskottavia ehdotuksia Suomen kansantalouden, edes teollisuuden kilpailukykyä parantavia ehdotuksia on mennyt. Mutta tokkopa myöntävät, että kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset ovat enemmän riippuvaisia suhdanteista ja sattumasta kuin huippujohdostaan. En siis väitä, etteikö yksittäisten johtajien osaamisella ole merkitystä mutta väitän, että moiset palkankorotukset ja palkatkin ovat epäsuhtaisia kenenkä tahansa osaamiseen tai kykyyn verrattuna.
Jos Suomi tai suomalaiset yritykset menettäisivät nämä Superjohtaja liian pienen palkan vuoksi, on sekä yrityksen että kansantalouden intressien mukaista antaa heidän vaikka muuttaa muille maille. Palkattakoon halvempia ja osaavampia sitten, vaikka vaikka ulkomailta.
Kun samalla verrataan EKn jatkuvaa viestiä niistä tehostamisista, leikkauksista, ulkoistamisista ja työajan pidennyksistä, joita he pitävät välttämättöminä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ei voi kuin ihmetellä, kuinka tyhminä he muita pitävät. Sen, että he ovat hurmanneet kahden - kolmen puolueen eliitin, ei pitäisi tuudituttaa teollisuusjohtajia uskomaan älylliseen ja moraaliseen ylivaltaansa. Siitä teollisuus ja elinkeinoelämä, niin keskeisiä kuin ne taloudellisen hyvinvoinnin tekijöinä ovatkin, saanut ennenkin näpeilleen. Lisäksi näyttöä siitä, että tämän kokoluokan palkoilla ja ao. yrityksen tuloksella olisi ainakaan positiivista korrelaatiota, ei silmiini ole osunut. Päinvastaisia muistan nähneeni.
Mahtaa Mauri unohtaa, että itse on kauppa- ja teollisuusministerinä ollut 8 vuotta varsin merkittävässä asemassa vaikuttamaan hallinnonalansa yksityisten toimijoitten solidaarisuuden kehittymiseen. Lisäksi sen, että esimerkkinä nyt esillä olevat yritykset ovat yksityisiä yrityksiä, joiden johdon palkan määrää ...joko yhtiökokous, hallitus tai käytännössä johtajat itse. Tätä taustaa vasten Pekkarisen ulostuloa voi pitää vaalipropagandana.
Osaaminen, uskottavuus ja luottamus ovat kansallisen kilpailukykymme keskeisimmät kriteerit. Eivät ensisijaisesti työvoiman pienet kulut. Edes jonkinlaista järkeä, jos ei vastuuntuntoa kansakunnasta pitäisinoin palkatuilta ihmisiltä voida edellyttää, vaikkei yhteiskunnallinen dynamiikka olekaan heidän alaansa.
Mutta tehdään tähän loppuun joku rakentava ehdotus:
Seuraavaan hallitusohjelman otetaan lausuma, että tämän hallituksen aikana toteutetaan etujärjestöt kattava julkinen lobbariluettelo, joka on kansalaisten vapaasti saatavissa. (Yksityiskohdat selvittää puolueista, etujärjestöistä, vapaista kansalaisjärjestöistä sekä alan vapaista tutkijoista koostuva työryhmä 1.3.2012 mennessä. Toimeksianto sisältää yksityiskohtaisen toimintamallin luomisen ja tarvittavan lainsäädännon laatimisen)

PS.
Kun jo palkkamaltista kirjoitin liitän artikkelini vain linkkinä tähän.
Share

Poliitikon sosiaalinen media

Petteri Orpo on turkulainen kansanedustaja ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja. Eduskunnassa Petteri toimii talousvaliokunnan ja kansliatoimikunnan jäsenenä. "Hyvinvointi syntyy työllä". 
Lisäksi hän omalta osaltaa korostaa poliittisen eliittimme omaksumaa käsitystä sosiaalisen mediamme manipulatiivisesta käytöstä vaalien alla. Kertominen ja käskytys on IN, kuunteleminen ja vuorovaikutus OUT. Todella valitettavaa, erityisesti puolueelta, joka väittää omaavansa korvat.
Korvista en tiedä mutta, joko herkkä hipiä tai ylisuuret liikavarpaat estävät ilmeisesti julkaisemasta kriittistä, mutta ei härskiä tai öykkärimäistä kommenttiani. Sen keskeinen viesti on ajatus/kehoitus, että linjapuhenvuoron olisi hyvä olla ymmärrettävä. Kommenti lähetin eilen noin puolen päivän aikaan, mutta ei sitä julkaistu ole. Lisäksi, kun tulleita neljää kommenttia tarkastelee, niistä kaksi on kuin samasta kynästä? Vai olisiko vain hengenheimolaisia? OrNot sen sijaan on toki tuttu.
Edellisten vaalien jälkeen on tullut tavaksi taltioida ainakin ilmipoliitikoille lähettämäni kommentit. Ja julkaista ne itse, ellei artikkelin kirjoittaja niitä julkaise. Uskoisin, että meihin puolueiden politiikkaan täysin kyllästyneitten, mutta yhteiskunnallisesti kiinnostuneittenkin mielipiteistä voisi ottaa oppia ja antaa kansalaisille aito syy äänestää. Ainakin äänestysaktiivisuuteen sillä saattaisi olla vaikutusta.
Joten, tässä kommenttini.
Orpo
Olet näemmä puolueesi kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, Eduskunnan talousvaliokunnan ja kansliatoimikunnan jäsen. Sinulla siis on ollut jo tilaisuus näyttää mihin pystyt. Arvioiden artikkeliasi toivoisin, että sinulla on jo ollut tilaisuutesi. 
Artikkelisi on yhtä konkreettinen ohjelma kuin se, jonka jokainen meistä voi Puppusanageneraattorilla luoda. Jos sinua yhtään kiinnostaa, et tässä suhteessa eroa sen paremmin ryhmätovereistasi kuin edustajatovereistasi. 
En ihmettele lainkaan, että asiamme - siis tavallisen kansalaisen asiat - ovat täysin retuperällä, jos edes talousvaliokunnan jäsen ei saa konkreettisempaa aikaan. 
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/22935/palkkamalttia-kansalaiset-vaalit-ovat-tulossa

PS. 
Mitä otsikkoosi tulee; Kyllä me kansalaiset olemme valmiita, olemme olleet jo hyvin kauan, vaan oletteko te puolueita edustavat kansanedustajat valmiita rakenteiden suureen muutokseen?




Share

Palkkamalttia kansalaiset, vaalit ovat tulossa

24.03.2011 - 11:25 | hakki | Politiikka, Media, Ihminen
Palkka-ankkurit on heitetty, kasvavan inflaation myötä palkansaajan leipä kaventuu, veroja on korotettava,
0 0 0 . . .
palveluista karsittava, euro-maita rahoitettava, lisälainaa otettava, eriarvoisuutta lisättävä, maahanmuuttajia tarvitaan lisää sadoin tuhansin, työttömiä oikeesti yli 300.000, pitkäaikaistyöttömyys lisääntyy, johdon palkat ja bonukset hurjassa kasvussa, syrjäytyminen kasvaa, eläkeikää nostettava, tuista sosiaalituet poistettava, köyhyyttä vähennettävä, eduskuntavaalit kaataa euron, lasten huostaanotot nousussa, teollisuus muuttaa pois, Suomi on sodassa, hallintohenkilöstön määrä jatkaa kasvuaan, investoinnit Suomeen vähenevät, mutta suomalaiset investoinnit ulkomaille kasvavat edelleen. Ja kansakunnan eväät ovat niin totaalisen levällään.
Mutta puolueilla on homma hanskassa. Niillä ja heitä edustavilla menee hyvin.

PS.
Melkein unohdin; populismia on varottava.
Share

Oi, kallis kotimaa, Suomi sulo Pohjola

23.03.2011 - 15:59 | hakki | Hyvinvointi, Politiikka, Ihminen
Ei löydy maata sen armaampaa. Eikö se näin mennyt? Nimikin on vähintään enteellinen; Kauan on kärsitty.
Taas joutuivat nuoret tytöt ylen ymmärtävän lainsäädäntömme sijaiskärsijöiksi, kun nuorta tyttöä pahoinpideltiin metrossa. Vain yksi ulkopuolinen nainen puuttui asiaan ja onnistui estämään törkeän varkauden. Myöhemmin viisi nuorta poikaa huomasi varsinaisen pahoinpitelyn, ja tuli viereen seisomaan, estäen siten tilanteen pahenemisen.
Hesarin omakaupunki.fissä käydään opettavaista keskustelua aiheesta. Toivoisin nykyisten kansanedustajien tutustuvan siihen, jotta osaisivat arvostaa kättensä töitä ja kansanedustajaehdokkaiden tutustuvan siihen ottaakseen opikseen. Eihän näin saa käydä? Eikö lait ole olemassa sitä varten, ettei näin käy? Voisin nimittäin kuvitella, että kummassakin vaunussa oli paikalla muitakin?
Pahoinpitelijäin lisäksi olisi heidätkin asetettava vastuuseen. Heitteillejätöstä, puutumattomuudesta pahoinpitelyyn tai vaikka vain toimettomana oloon.
Tosin laki ei kansalaisten enemmistön mielestä anna siihen mahdollisuutta. Siinä haastetta uudelle eduskunnalle.


Share

Nokian YT, Ollila ja eduskuntavaalit

23.03.2011 - 10:44 | hakki | Politiikka, Ihminen, Talous, Poliittiset puolueet
Milloin mahtavatkaan alkaa NOKIAn YT-neuvottelut? Ja milloin ovat Eduskuntavaalit 2011? Milloin Jorma Ollila ilmoittikaan virallisesti tukevansa Kepua?
Ei kuvittelisi, etteikö kuka tahansa, ikänsä tässä maassa asunut, voisi jo tästä laskea mistä on kysymys. Ihan samalla vääjäämättömyydellä kuin 1+1=2, kepulle taas torjuntavoittoa haetaan. Jos Nokia ilmoittaisi ennen vaaleja kuinka paljon väkeä saa lähtöpassit, torjuntavoitosta ei siitä kannattaisi edes puhua. Ja varsinkin Oulussa ja Uudellamaalla tulisi takkiin niin, että raikaa.
"Näköpiirissä ei ole mitään sellaista, joka olisi erityisesti Suomen kannalta kamalaa tai antaisi aihetta väitteelle, että Suomea ei olisi kohdeltu hyvin." sanoo Jorma Ollila USn mukaan. Milloin mahtoikaan Stephen Elop ilmoittaa yhteistyöstään Microsoftin kanssa? Ja Mauri Pekkarinen päätöksen vaikutuksista Suomessa?
Uskommeko todella kaiken mitä meille mediassa kerrotaan? Vai uskommeko mieluummin, että Ollila joko ojentaa auttavan kätensä kepulle tai on alkanut käydä presidenttivaalikampanjaansa?

PS.
En syytä ketään. Ja saahan puoluettaan ja kavereitaan auttaa. Kukin kykynsä mukaan.
Mutta asiat eivät aina ole niin kuin miltä näyttää. Eivät varsinkaan politiikassa. Eikä meiltä suomalaisilta, ainakaan vielä, ole ääneen ajattelu kielletty.
Share

159 Tomahawkia ja 4 Miragea Qatarista

22.03.2011 - 10:26 | hakki | Politiikka, Media, Johtaminen, Puolustaminen
kertoo ns. kansainvälinen yhteisö lähettäneensä Libyaan. Ensimmäisenkään aikaansaamasta tuhosta ei ole kuvaa ollut näytillä. Ranskalaisen Rafael-lentokoneen pommituksen jälkiä saatiin "ihailla" Bengasista etelään, jossa muutamat sotilasajoneuvot olivat tuhoutuneet. Muuten on kuultu räjähdyksiä.
Kertovat, että 40 Gaddafin armeijan tankkia piirittää ja tulittaa Zintanin kaupunkia eteläisessä Libyassa. Google Earth ei tunne kaupunkia, mutta alueella on kyllä kylä, jonka nimi on Dirj. Jos sitä ei 40 tankkia, ilmeisesti modernisoituja T-72 saman tien tuhoa, niin onpa varsinainen sotajoukko. Vaan miten ne pääsivät sinne, ns. kapinallisia hätyyttämään?
159 Tomahawkia vastaa tulivoimaltaan (räjähdysainekiloina mitaten) noin 80 toisen maalimansodan Junkers JU-87B2 kuormaa tai samaa määrää V-1, joita Lontooseen ammuttiin. Vaikka rajähdysaineiden teho on varmasti kasvanut 1940-luvulta olettaisi, että jossain joku esittäisi kuvia tai muita todisteita pommituksen tehokkuudesta. Vai olisivatko vielä sotasalaisuuksia?
Sodan sumussa ei kuitenkaan kannata paljoa arvoa antaa osapuolten tarkistamattomille tiedotteille voitoista tai tappioista, tekemisistä puhumattakaan. Lukumäärät eivät välttämättä ole edes suuntaa antavia vaan omanlaisensa ase taistelussa ... voitosta.


PS.
Otsikossa mainitut 4 Miragea on Qatar tarjonnut valvomaan lentokieltoaluetta. Ei ilmeisesti luomaan sitä. Arabien merkittävä panostus Aamunkoitteelle?

PPS klo 11.22
Aiemmassa otsikossa ja itse artikkelissa mainitut 40 tankkia oliva Libyan hallituksen, eli Gaddafin tankkeja.


Share

Superkuun maksimi ohitettu

21.03.2011 - 15:14 | hakki | Hyvinvointi
Valitettavasti täällä Helsingissä oli pilvistä. Mutta monia muita merkkejä maksimista on kyllä nähty.
0 0 0 . . .
  • Euro vaappu köydellä, allaan tyhjää..
  • Kreikka, Irlanti, Portugal jne. painavat kovin paljon. Espanja laukaisisi lopullisen syöksyn.
  • Poliitikoihin ympäri Eurooppaa kohdistuu luottamuspula. Oikeistolainen populismi voittaa alaa.
  • Irak, Afganistan ja Pakistan eivät löydä  tietä rauhaan.
  • Pohjois-Korea ja Iran ovat lepäävässä tilassa. Hetken? Entäpä Gaza?
  • Mannerlaatat liikkuvat, maa järisee siellä täällä. Tulvat piinaavat Pakistania, Australiaa. Miljoonat kärsivät
  • Tsunami hävittää osan Japania, kuvat kuin Hiroshiman jälkeen.
  • Vähintään neljä ydinreaktoria tuhoutuu Fukushimassa.
  • Arabimaissa kuohuu ja kiehuu. Tunisia, Egypti, Libya, Bahrein, Jemen, Syyria, ... kukin taipunee vuorollaan? Tai sitten kansa kärsii entistäkin enemmän.
  • Ns. kansainvälinen yhteisö "hyökkää" Libyaan, joidenkin arabien tuella. Kohta varmaan hyökkää Suomi?
  • Kiina häiritsee gmail-posteja.
Kaikki on taas menossa oikeampaan suuntaan, parempaan päin? Kevatpäivän tasaus on ohitettu. Tosin auringonpilkkumaksimi 2013 on jo nurkan takana.






Share

EVVK

21.03.2011 - 08:03 | hakki | Politiikka
Äänestysikärajaa on laskettava, 16-vuotiaat uurnille niin äänestysprosentti kasvaa kun politiikka alkaa kinnostaa nuoria. Oman valtansa oikeutuksen perään haikailevat puolueet ja poliitikot kuitenkin haluavat jatkaa temppupolitiikkaansa.
Myönnettäkön, että hallitustietämys ei kovin kummoinen mittari ole, mutta kertoo se jotakin sekin. Jos kaksi kolmasosaa ei osaa nimetä edes hallituspuolueita niin voisi kuvitella ettei vähempää vois ala kiinnostaa. Siihen voisi ehkä vaikuttaa se, että toteuttamansa politiikan osalta sen paremmin nykyiset kuin tulevatkaan puolueet eivät tarjoa kansalaisille vaihtoehtoja.
Ja miten pitäisi lastensuojelunäkökohdat ottaa huomioon? Kyllä 16- ja 17-vuotiaat ovat lapsia. Niin kyllä suuri, ellei jopa suurin osa 19- ja 20-vuotiaistakin.
Share

Necessary, legal and right?

20.03.2011 - 14:19 | hakki | Politiikka, Johtaminen, Puolustaminen
Meillä sanottaisi varmaan So what?
YKn turvallisuusneuvoston päätöslauselma, jonka perusteella lähinnä NATO-pohjainen - joskaan ei Naton - liittoutuma on aloittanut sotatoimet Libyassa, on rajattu. Lähtökohtana on suojella libyalaisia "kapinallisia" Gaddafin mielivallalta, estämällä tämän hyökkäykset "kapinallisia" vastaan. Mutta ei esimerkiksi valtuutta ryhtyä sotaan Gaddafia tai hänen hallintoaan vastaan. Ero ei ole hienon hieno.
Lentokieltoalueen aikaan saamiseksi on viime yönä lähetetty 112 Tomahawk-risteilyohjusta ja useita liittoutuman hävittäjiä on ollut sotatoimissa Libyan ilmatilassa. Jos ja kun lentokieltoalue saadaan aikaiseksi, eli kun Libyalta on viety kyky pitää oma ilmatila hallussaan, se ei johtaisi Gaddafin joukkojen tuhoamiseen paitsi, jos ne yrittäisivät tuhota "kapinalliset". Ja miksi ne välttämättä yrittäisivät? Eiväthän liittoutuneet voi hyökätä heidän kimppuunsa ilman turvallisuusneuvoston uutta valtuutusta?
Mahdollisesti aikaansaatava tilanne voi jatkua vuositolkulla. Sotatila ilman näkyvissäkään olevaa loppua.Ja sehän maksaa. Ennen kaikkea libyalaisille, heidän tulevaisuutensa.
Onkohan seuraava askel ja sen vaikutukset mietitty? Näin sohvalta tarkasteltuna siltä ei näyttäisi.
But is it sound?


Share

Tuli niin tyhjä olo

19.03.2011 - 11:29 | hakki | Politiikka, Media, Johtaminen, Crises, Puolustaminen
Japanissa ei enää järissyt. Ei hyökyillyt. Eikä voimalaitoksistakaan suollettu kuvatarjonta enää inspiroinut uutuuttaan. Mutta onhan meillä Libya ja Jemen ja Bahrein ja Saudi ja Syyria, tosin viimeisimmät ilmeisesti vielä niin pieninä ettei sieltä tarjottu inspiroi edes kansainvälisiä mediaverkkoja?
Mutta onneksi YK valtuutti kaikki kiinnostuneet  jäsenmaansa panemaan Libyan kuriin. Mutta arvaahan sen, Muammar tuo ilonpilaaja, ilmoitti julistaneensa tulitauon. Onneksi lupaus ei kuitenkaan omaan hyökkäykseen vaikuttanut. Olisiko unohtanut kenraaleilleen tulitauosta kertoa, tai kertonut heille, että nyt pojat, saimme taas vähän listimisen lisäaikaa.
Taas meillä sohvaperunoilla ja muilla uutisnörteillä säilyy jännitys ja odotus uudesta  räväkästä sähköisestä mediatarjonnasta. Ja myönnettäköön, kyllä se enemmän adrenaliina ja muita "miellyttäviä" effedriinejä tuottaa, kuin BB-talo tai MasterChef.
Hyi helvetti! Näinkö sitä ensin turtuu ja sitten ehdollistuu aina uudempia ja vahvempia karmeuksia odottamaan? Onko minusta kaiken tämän kansainvälisen ja kansallisenkin kauheuden keskellä todella kasvamassa pesunkestävä kyynikko?

Share

Suomi kolmen rintaman sotaan?

18.03.2011 - 10:31 | hakki | Politiikka, Ihminen, Itsenäisyys, Puolustaminen
Kovan ja inhimillisesti katsoen pitkän, kalliin ja turhan väännön jälkeen YK valtuutti halukkaat sotimaan Muammar Gaddafia vastaan. Tai oikeammin puolustamaan ns. kapinallisia Gaddafin hyökkäykseltä. Johan tuo oli aikakin. Toivottavasti päätös ei tullut liian myöhään.
Näin avattiin länsimaiden uusin rintama muita maita vastaan. Nyt sitten odotetaan missä vaiheessa  EUn valmiusprikaati otetaan käyttöön? Johan sitäkin hetkeä on saatu odottaa. Sillä ei Muammar Libyasta  kuitenkaan vain muita puolustamalla väisty. Jossain vaiheessa jonkun on siellä valta otettava. Sekalaisesta vapautusrintamasta tuskin on häntä sieltä sitä ennen pois saamaan.

Samalla Suomi kolmannen rintamansa. Ensin Afganistan, seuraavaksi Somalia ja nyt Libya. Eikä lähiaikoina toivoa kunniallisesti palata paitsi laivalla Intian valtamereltä.
Kummalliseksi ovat puolustuksemme uhkakuvat kehittyneet.

PS.
Päätöksenteon yhteydessä kävi jälleen selväksi kuinka kaukana länsimaisten arvojen omaksumisesta Kiina ja Venäjä ovat.
Share

Puhuvatko kohta taas kolmesta suuresta

17.03.2011 - 15:13 | hakki | Politiikka
Nyt Kepusta, Kokiksista ja Persuista?
0 0 0 . . .
Nyt Hesari kertoo Persujen ohittaneen kepun. Ja muutamassa viikossa voi todella vielä käydä niin, että potin kerää Persut. Ja hallituksen muodostaa Timo Soini, yhdessä kokiksien ja kepuleiden kanssa. Kolmen suuren hallitus, mukana RKP - luonnollisesti.
Siinä sitä painajaista itse kullekin. Kolme konservatiivisinta puoluetta hallituksen tukijalkoina. Jokohan perustavat islamien koululaitoksen ja Shariaa vastaavan oikeuden.


Share

Eivätkö tuet riitä?

Joskus täytyy potkia tutkainta vastaan. Vaikka vain Japani, Fukushima tai ydinvoima ovat juuri nyt  "mediaseksikkäitä" on muistettava, että meillä vaalit ovat edessä. Japanista kuitenkin syntyi mielleyhtymä maaseutuun ja maatalouteen, meidän pääelinkeinoomme.
Tukia maatalouteen ja maaseutuun menee miljardeja vuodessa. Tarkan summaa tietävät ja alan hallitsevat ilmeisesti vain kepulaiset.
Meillä on Maaseuruvirastoa ja Metsähallitusta. On valtion tukemia Pro-agrioita ja Metsänhoitoyhdistyksiä. On maatalouskouluja ja maa-ja metsätalouden laitoksia yliopistoissa. Meillä on maataloustuottajilla omana etujärjestönään mm. MTK ja kepu. Meillä on jopa on ministeriö käsittelemässä maa- ja metsätalouden asioita. Ja ELY-keskuksia ympäri maan.
Miksi meillä Suomessa hallien katot sortuvat? Maataloudessa keskimääräistä useammin.
Miksi meillä rakennukset palavat sähkövioista johtuen? Maataloudessa keskimääräistä useammin.
Miksi meillä taimen häviää saaristomereltä?
Miksi meillä turve on uusiutuva luonnonvara?
Kysymykset tulivat jälleen mieleen tänään aamu-uutisia kuunnellessani. Eikö viranomainen vaadi? Eikö neuvojat osaa vai kerro? Eivätkö tutkimuslaitokset tutki?
Kummallista.
Share

Taas uusi torjuntavoitto

Liput liehumaan ja symbaalit soimaan.
Kepu on jälleen kunnostautunut, ties kuinka monennen kerran tämän hallituksen aikana, hankkimalla uuden torjuntavoiton. Nyt Brysselissä.
0 0 0 . . .
Olenkin ihmetellyt mitä ne siellä jatkuvasti puuhaavat. Mutta niin taitavat ihmetellä itsekin? Eivät lähtiessään tiedä mitä ehdottavat, tai ainakin perillä unohtavat mitä piti tehdä, eivätkä palatessaan muista mihin sitoutuivat. Vaan väliäkö sillä tuliko nimi paperiin, jonka mukaan joudumme maksamaan 8 miljardia vain 16 miljardia muiden päätösten perusteella? Rikkaan talon perillisille.
Miljardit ovatkin kepulle tuttuja rahayksiköitä, jo kansallisia tukia ulosmitatessaan. Ovathan valtion yhden vuoden tuloveron tuotto suurin piirtein samaa luokkaa, noin 8 miljardia ja maatalous- ja erilaiset aluetuet (laajasti ottaen) vähintään saman verran.
Ihmetelen edelleen kuinka monta kepun torjuntavoittoa maamme talous voi vielä kestää? Tali-Ihantalassakin se oli kerrasta poikki.

PS:
Googlaus "torjuntavoitto hakki47" tuotti jo lähes sivun linkkejä.

Share

Miksi me oikein tuemme kansainvälistyviä, osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä?


Siksikö, että ne kasvaisivat edelleen, entistä suurempien vientitulojen tuojiksi? Veronmaksajiksi? Entistä suuremmiksi työnantajiksi? Omistajiensa myytäviksi? Uusiksi business-enkeleiksi?
Tämän tapaisia kysymyksiä tuli mieleeni lukiessani The Switchin osakkeiden myynnistä USAlaisille kl.fillä. Joten tein muutaman googlauksen. The Switchin omistus on pitkälti julkisten suomalaisten rahoittajien ja yritysten varassa. Vacon 14 %Semikron 19 %Powerfund 32 %Startfund I  10 %  ja  Henkilökunta 25%.
Omistajalla on oikeus käyttää omaisuuttaan miten haluaa. Myös sen yhtiön omistajien, jonka kasvua on julkisin varoin tuettu esimerkiksi työttömien täsmäkoulutuksin tai investointituin. Rahoitettu  julkisen varoin - oman pääoman ehdoin tai lainoin.
Meidän suomalaisten, varsinkin jatkossakin vielä täällä asuvien kannalta, juuri kysymys työstä on keskeinen. Yhtä keskeinen kuin kuvitelma siitä, että kasvuyritykset, kansainväliset kasvuyritykset tai peräti osaamiskeskeiset kansainväliset kasvuyritykset syntyisivät narulla työntämällä, nopeasti tukien määrää lisäämällä. Sillä valtion tukien tarkoitus ei voi olla siirtää verovarojamme yksityisten osakkeenomistajien myyntivoitoiksi, ulkomaisten omistajien lisävoitoiksi, vaan suomalaiseksi työksi.
En tiedä The Switchistä, enkä sen kasvattamisen strategiasta yhtikäs mitään. Enkä tämänkään vuoksi halua syyttää ketään mistään. Mutta mieleeni tuli kyllä kysymys:
Miksi me oikein tuemme kansainvälistyviä, osaamisintensiivisiä kasvuyrityksiä? Eli mitä odotamme saavuttavamme?







Share

Miten se menikään?

13.03.2011 - 17:46 | hakki | ei kategorioita
Hullu ei ole se, joka maksaa vaan se, joka pyytää.
Nokia maksoi tervetuliaisina Stephen Elopille noin 4,5 miljoonaa euroa. Ilmeisesti ainakin osittain tämän menettämien optioiden johdosta. Varsinainen vuosipalkka vaatimattomat 1 milli. Bonuksista tai optioista tai molemmista ei minulla ole tietoa. Kun itse olen sitä mieltä, että palkkahaitari yrityksen korkeimman ja alhaisimman palkan välillä saisi olla enintään  x 10, en voi kun ihmetellä.
Nokia maksoi Olli-Pekka Kallasvuon ulos 7,2 miljoonan euron kultaisella kädenpuristuksella. Varsinaista vuosipalkkaa hän oli nauttinut sentään noin 100.000 euroa kuussa. Mahtavat pojat ja tytöt Nokialla olla hyvillä palkoilla? Nythän taas rahaa riittää, kun väkeä on pantu ja pannaan lisää kortistoon?
Varmaan olivat molemmat palkkansa ansainneet. Vaan mahtaako noissa palkoissa olla tolkun häivääkään?
Pieniä murusiahan ne ovat maailman suuriin verrattuna. Varsinkin rahoitusalalla. Mutta niitähän me länsimaissa maksamme jo nyt. Tuhansia miljardeja taaloja, vakuudettomina uusina seteleinä ja velkakirjoja, joiden katteena ovat kansalaiset. Vielä vuosikymmeniä.
Työllämme maksamme isojen poikien pelit.



Share

Fukushima opettaa

13.03.2011 - 10:08 | hakki | Hyvinvointi, Ihminen, Talous, Teknologia, Raha & valta
Japanin suurin ja 6. maailman suurin maanjäristys sinä aikana, josta on tarkkaa mitattavaa tietoa. Japani on varmasti yksi tunnetuimmista vahvan seismisen toiminnan alueista. Maanjäristyksiä kuulemma päivittäin, jopa useampia päivässä. Välittömästi saaren länsipuolella Tyynenmeren mannerlaatta ja alla Aasian laatta puskevat voimalla toisiaan vasten.
Merenalaisista maanjäristyksistä syntyy joskus tsunameja ja kahden viimeisimmän perusteella olemme joutuneet jälleen toteamaan, että tuhot voivat olla valtavat. Erityisesti järistyksen läheisillä (<1000 - 2000 km), alavilla rannoilla. Ihmisen todelliset mahdollisuudet suojautua perustuvat pitkälti siihen, että pysyy kaukana rannasta ja korkeilla paikoilla.
Vaikka ydinvoiman rakentamisen lähtökohdat Japanissa ovat lievästi sanoen haasteelliset, siellä on 55 ydinvoimalaa, kaikkii ilmeisesti rannan lähistöllä veden tarpeen ja ihmiskeskittymien johdosta.
Tshernobyl ja Harrisburg ja nyt Fukushima. Ne kaikki vaikuttavat ihmisten ajatteluun päätettäessä uusista. Vaan miten? Ja miten pitäisi? Ja erityisesti täällä Suomessa.
En aio analysoida tilannetta tässä sen tarkemmin (enkä missään tapauksessa väitä asiasta tietäväni tai ymmärtävinäni keskivertokansalaista enemmän) , mutta ainakin minut Fukushiman(kin) tähänastiset tapahtumat ovat vakuuttaneet  siitä, että meidän suomalaisten  kannalta ydinvoima on turvallisin, taloudellisin ja tehokkain tapa turvat suomalaisten, niin teollisuuden kuin kotitalouksien energiantarve. Niillä tiedoilla ja luuloilla kuin meillä on. Tässä ja nyt.
Tuuli, aurinko, klapieista, turpeesta ja ruokohelpistä nyt puhumattakaan - sen lisäksi, että ne ilmeisesti ovat lähinnä aluepolitiikan instrumenttejä, ovat meidän olosuhteissamme hukkaan heitettyä rahaa.
Meidän tai muidenkaan kannalta ydinvoima ei juurikaan syö uusiutuvia energialähteitä. Sen päästöt eli vaikutus ilmastoon ovat minimaaliset ja osaamisemme kehittymisen myötä poistettavissa käytännössä kokonaan. Sama koskee uraanin loppusijoitusta. Eikä se turvallisuutensa osalta ole osoittautunut ainakaan muita, perinteisiä energiamuotoja turvattomammaksi.
Arvioni ei muutu siitä, vaikka Fukushima voimala lentäisi taivaan tuuliin.

PS.
Mahtaa Muammar Gaddaffi kiittää korkeampia voimia siitä, että ns. kansainvälinen yhteisökään ei ilmeisesti osaa käsitellä useampia kriisejä tehokkaasti kerrallaan.
Share

Tsunameita siellä täällä

Lähes samalla tavalla kuin 9/11 WTC tornien romahduksen seuraaminen, vaikutti minuun myös Japanin eilinen tsunami. Kymmenen vuotta sitten tapahtunutta seurasin reaaliajassa, ensimmäisestä YLEn tiedotuksesta lähtien nenä ruudussa. Nyt tapahtunutta lähes yhtä keskittyneesti BBCltä. Reaaliajassa kaksi maailmaan vaikuttavaa suurta tuhoa, suoraan olohuoneeseen toimitettuna.
Khao Lakin tsunamia tapanina 2004, joka vaati kai lähes 300.000 ihmisen hengen eri puolilta maailmaa, ei seurattu reaaliajassa reaaliajassa, olohuoneissa. Ehkä siksi sen vaikutukset maailman psyykeeseen jäivät ehkä sittenkin vähäisemmiksi? Siitä huolimatta, että se aurinkorannalla toteutuneena kosketti suoraan myös meitä suomalaisia.
Lehman Brothers konkurssi 2008, oli merkkinä globaalien rahamarkkinoiden tsunamista, joka on laajentunut koskemaan koko maailmaa ja maailmantaloutta. Sen inhimillisiä tuhoja ei vielä ole laskettu, mutta vakuudettomia seteleitä ja velkakirjoja on painettu ja laskettu liikkeelle jo tuhansin miljardein. Kymmenet elleivät sadat miljoonat  ihmiset ovat menettäneet omaisuutensa,  joutuneet työttömiksi tai aloittamaan alusta. Ehkä yksin, perhe hajonneena, ilman kotia, rahaa, työtä. Etenkin pienten kansallisvalitioiden Euroopassa sen jälki tulee olemaan pahaa.
Tsunami on ollut kehittymässä myös islamilaisessa arabimaissa. Kansat kapinoivat johtoaan vastaan vaatien demokrattisia vapauksia myös itselleen. Tunisiassa ja Egyptissä kansa on onnistunut kaatamaan vanhan vallan, vaan miten mahtaa sielläkään käydä tavoitteitten saavuttamisen? Libyassa Muamar Gaddaffi on alkanut sotia kansalaisiaan vastaan öljyvallan koko ase-arsenaalilla ja ellei ns. vastuullinen kansainvälinen yhteisö puutu tilanteeseen nopeasti, tulee palauttamaan valtansa. Hänkö panee vallankumouksille tulpan? Kansainvälinen yhteisö keskittyy puhumiseen. Pakolaisvirrat kasvavat, samoin ruumisröykkiöt.
Tässä mielessä Kehittyvien Maakuntien Suomen, tai oikeammin sen lahjansaajojen, liikkeelle saattama Timo Soinin valitsijamiesorganisaation gallupnousua ei ehkä voi tsunamiksi nimittää? Ei edes Suomessa? Vaikka sodanjälkeisessä Suomessa ei tällaista liene tapahtunut. Mutta suojassa ja syrjässä eläneen 5,3 miljoonaisen kansan historiassa se vertautuu aika hyvin, edellä kuvattuihin. Eihän juuri mikään, kuulemma Suomeen vaikuta.
Menee vielä kauan nähdä tuhoja ja arvioida vaikutuksia.

PS.
Siis tsunameista, järjestäytymättömina ajatuksina. Suoraan olohuoneesta.

PPS.
Joka puolella järisee.
http://www.youtube.com/watch?v=xylDxj6-9dY&feature=player_embedded

Share

Kuka meidät tulevaisuudessa elättää?

09.03.2011 - 15:49 | hakki | Hyvinvointi, Blogit, Media
Jenny Jännärin tämänpäiväisen Uutisblogin innoittamana.
Hyvä, että edes maahanmuuttaja vaivautuu yrittäjäksi, vaikkapa eipä taids monia vaihtoehtojakaan olla?. Mutta jonkunhan on tulevaisuudessakin tuotava tänne rahaa.
Syntyperäisenä suomalaisena ei varmaan kannata muuta toivoa kuin Lottopottia: Samanlaista uutta, yrittelijästä maahanmuuttajien aaltoa kuin 1800–luvulla, joiden varassa Suomen 1900-luvun teollinen kasvu ja siten hyvinvointi on luotu.
Kun globalisaatio nyt näyttää vievän suomalaiset tuotannolliset suuryritykset muualle, mistä tulevaisuuden veronmaksajat hankkivat verotettavat tulonsa? Kaikki eivät voi, eivätkä ainakaan näin pienessä taloudessa voi koskaan, saada palkkaa valtiolta tai kunnalta. Ja samasta syystä kun ikiliikkujat eivät ole osoittautuneet toimiviksi. Jostain täytyy tulla lisää energiaa, lisäarvoa. Riittääkö väestöstä tarpeeksi yrittelijäisyyttä lisäarvoa luomaan? Kuinka monta yrittäjää Suomi kestää tai sietää? Kuinka monia voidaan yrittäjiksi usuttaa? Kuinka paljon on yrittäjiksi haluavia? Kykeneviä? Ryhtyviä?Pyörittelen vastuuttoman huolimattomasti numeroita päässäni.

Jos tulevaisuudessa Suomeen yhtenä vuonna syntyvien määrä on noin 50.000 – 60.000, sanotaan vaikka 55.000 ja lähdetään siitä, että keski-ikä on noin 75 vuotta, olisi tällä tasaisella taulukolla väestö jatkossa noin 4,1 miljoonaa. Näistä työikäisiä 20 – 65 vuotiaat eli, 2,5 miljoonaa. Jos työvoimaan kuuluu 75 % työikäisistä (mitä ei nyt kuulu, ei lähellekkään) olisi työvoima tällä tasaisen vauhdin taulukolla vajaat 1,9 miljoonaa (nyt noin 2,4 miljoonaa). Eri tutkimusten mukaan vajaa 10 % työvoimasta on kyvykäs ja/tai halukas yrittäjäksi eli noin 185.000, siis neljänkymmenenviiden työikäisvuoden aikana – 4.100 yritystä per vuosi jos yksinyrityksiä. Kaikki näistäkään ei suinkaan yrittäjäksi ryhdy, mutta jos ryhtyisivät niin nykyisestä yrityskannasta vähenisi näin vain noin 30.000 – 40.000. Kaiken maailman tutkimusten mukaan noin 5 – 10 % yrityksistä pääsee kategoriaan ”kasvuyritykset”, eli tässä teoretisoinnissa 205 – 410 per vuosi. Riittäisikö meille tämä? Kauanko esimerkiksi Nokialla kesti kasvaa nykyiselleen? Kuinka monen perustetun yrityksen yhdistelmä nykyNokia, StoraEnso tai Metso on eli, montako täytyy syntyä, että se yksi on iso?

Mutta mitä meistä tekee se, että maahanmuuttajat meidät elttävät? Alkuperäiskansaa?
Share

Taitavat Ike ja KMS olla vain nyhräileviä tumpeloita?

09.03.2011 - 10:45 | hakki | Politiikka, Ihminen, Raha & valta
En ole ainakaan kuullut, että Ike Kanerva olisi syyllistynyt sen paremmin judoon kuin karateenkaan, en edes yritykseen ajaa Ladalla halki Venäjän lännestä itään, en ampumassa jousella valaita, halimassa jääkarhuja, paijaamassa tiikereit tai ajamassa F1 kilpuria. Iken musikaaliset kyvytkin ovat minulle tuiki tuntemattomia.
Vladimir Putin sen sijaan panee kaikessa paremmaksi. Hän ei edes tyydy ottamaan vastaan vaalitukea pyöreitten vuosien pippaloiden juhlistamiseksi. Hän osallistui joulukuussa laulavana ja flyygeliä soittavan tähtenä venäjän syöpäsairaille lapsille järjestettyyn hyväntekeväisyyskonserttiin. Sen järjestäjänä on Federation, uusi ja tuntematon järjestö, ja joulukuun konsertti oli ensimmäinen sen järjestämä tapahtuma. Moscow Timesin mukaan järjestön taustalla vaikuttava ja konserttia järjestämässä ollut Vladimir Kiseljov on Putinin entinen alainen presidenttiajoilta. Eipä tainnut KMSllä ja Yli-Saunamäellä oikeastaan olla kuin se yksi ja ainoa keikka?
Yleisesti ottaen hyväntekeväisyyden tarkoitus lienee kerätä varoja "hyvään" tarkoitukseen? Tavalla tai toisella? Mutta Venäjällä kaikki on toisin. Sisäänpääsymaksuja ei kuulemma ollut näihinkään pippaloihin vaikka toisen tiedon mukaan paikka maksoi 1.000.000 ruplaa, noin 28.000 euroa. Outo tapa kerätä varoja.
Jälkikäteen on kuitenkin pääministerin lehdistösihteeriltä saadun tiedon mukaan saatu kerättyä sponsseja siten, että kolmeen sairaalaan on löydetty konsertin jälkeen lahjoittajia sen verran, että kolmeen sairaalaan voidaan hankkia uusia hoitovälineitä. Mutta sen paremmin rahan kuin hoitovälineiden määrästäkään ei puhuta mitään.
Kuinkahan monta miljoonaa tai kymmentä miljoonaa euroa - ei ruplaa - on taas löytänyt, tai vielä löytää tiensä parempiin taskuihin? Vaan eihän sekään meille kuulu. Eihän?

Share

Eipä uutta auringon alla - paitsi nuo perkeleen pilvet

 

Lama-aika on päättynyt, mutta Euroopan sekä Suomen politiikassa kuohuu.
0 0 0 . . .
Näin nyt mutta myös 1930-luvun lopulla.

PUOLUSTUSVOIMISTA
(ks. esim. Mannerheimin muistelmat)
30-luvulla pinnalla oli mm. asemateriaalin jatkuva kallistuminen ja siksi Suomi halusi pienentää armeijaa, jolloin olisi mahdollista varustaa se riittävän laadukkaalla materiaalilla. Muutenkin säästöt olivat vahvasti pinnalla. Kalustohankintojen rahoitusta ja muuta Puolustusvoimien rahoitusta haluttiin vähentää ja perusteltiin sitä fraasilla: "eihän meitä kukaan uhkaa".

PERSUISTA (ks.esim. IKL:n periaatteita)
1930 syntyivät Lapuan liikkeen aloitteesta ns. kommunistilait. Samoihin aikoihin sattui ns. Mäntsälän kapina Kapina ei johtanut avoimiin taisteluihin ja se päättyi kapinallisten antautumiseen sekä Lapuan Liike ry:n kieltämiseen. IKL perustettiin vuonna 1932 isänmaallisten suomalaisten yhteistyöjärjestöksi puolustamaan Suomen itsenäisyyttä ja laillista yhteiskuntajärjestystä kommunismin uhkaa ja kiihkoruotsalaisten svekomaanien ruotsalaistamispyrkimyksiä vastaan, sekä edistämään suomalaisuusaatetta ja muuta isänmaallista toimintaa.

POLITIIKASTA JA LAEISTA (vrt. esim. puoluekuri)
Hallitus aloitti toimensa Isänmaallista kansanliikettä (IKL) vastaan ja sääti ensi töikseen painovapauslain muutoksen, jolla estettiin hallitusta ja eduskuntaa loukkaava kirjoittelu. Lisäksi 1933 tuli laki, joka kielsi sotilaallisesti järjestäytyneiden poliittisten yhdistysten perustamisen sekä puolue- ja järjestöunivormujen käytön julkisissa tehtävissä. 1934 säädettiin "puserolaki", joka kielsi poliittisten pukujen ja puvunosien käytön. Poliittiseen rakoiluun vaikutti myös "lippuselkkaus". Hallitus kielsi punalippujen käytön toistaiseksi ja 1934 rajoitettiin poliittisten lippujen käyttöä ulkosalla pidetyissä tilaisuuksissa ja mielenosoituksissa.

ULKOPOLITIIKKA
(vrt. esim. YK tai suomalaiset desantit )
Ulkopolitiikassa hallitus luotti rauhanomaisiin suhteisiin ulkovaltojen kanssa. Suomen oli tarkoitus pysyä puolueettomana ja luottaa mahdollisissa kansainvälisissä ongelmissa Kansainliittoon. Politiikassa uskottiin vuonna 1932 Neuvostoliiton kanssa tehtyyn hyökkäämättömyyssopimukseen, jonka ensimmäiseen artiklaan uskottiin. Neuvostoliitto perui sen 1939 tehden sopimuksen Terijoen hallituksen kanssa.

KEPU
(vrt. 30-luvulla MAALAISLIITTO = Juho Niukkanen taitava kotiinpäinveto)
1930-lukujen hallitusten vakiokasvona oli Juho Niukkanen, jota ei koskaan valittu päänministeriksi, sillä häntä ei pidetty kokoavana hahmona vaan erittäin taitavana kotiinpäinvetäjänä. Hallituksen nihkeä suhtautuminen puolustusmäärärahoihin meni näin hänen syykseen.

VAKAVAA (….kuka tahansa uusi Aatu)
Kieltolaki kumottiin 1932 kansanäänestyksen jälkeen, sen tilalle tuli väkijuomalaki, joka määräsi alkoholijuomien valmistuksen ja myynnin Alkoholiliikkeen yksinoikeudeksi. Tällä tuskin oli mitään vaikutusta Suomen puolustukseen, mutta sillä oli, kun 30.1.1933 Adolf Hitler valittiin Saksan valtakunnankansleriksi.

OLIGARKIT JA LEHTIMIHET (ex. KGB:n valtakaudella ?)
Erilaisia näytösoikeudenkäyntejä pidettiin Stalinin valtakauden alkupuolella useita. Yksi ensimmäisistä suurista julkisista näytösoikeudenkäynneistä järjestettiin vuonna 1927 insinöörejä vastaan ja toinen, vieläkin suurempi niin sanotun "teollisuuspuolueen" johtoa vastaan vuonna 1930.

"Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt." Onneksi ovat vielä pilviä. En voi kuitenkaan välttää kiusausta vertailla .
Eipä tässä mitään uutta auringon alla - paitsi ne %&*#&¤*&:n pilvet.
Näin nimimerkki Pitkän linjan mies.
"Tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat heti toimikautensa alussa ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä." Ja varmasti näin jälleen on.
Tasavallan Presidentti vuosimallia 2011 linjasi, että tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat, yhdessä hänen kanssaan, ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä. Sen sijaan kansaa tai kansalaisia hän ei kutsunut.
Olisikohan edes mielestä mahdollista, että myös kansa - kansalaiset, tavalliset tossunkuluttajat - eli ne, joita puolustusvoimat turvallisuuspolitiikkamme viimeisenä lukkona puolustaa, saisi osallistua vaikuttamiseen? Eiköhän tämä, yksi itsenäisyytemme turvaamisen keskeisistä kysymyksistä, olisi laajan kansalaiskeskustelun paikka? Olettaisin, että täällä kansalla - yhdellä maailman koulutetuimmista - olisi sekä tiedolliset ja taidolliset edellytykset tuoda mielipiteensä esille?
Tutkimustuloksia voidaan lukea ja tulkita niin monella tavalla. "Vuonna 2010 yleistä asevelvollisuutta kannatti 63 prosenttia vastaajista, kun luku on muuten koko 2000-luvun ollut yli 70 prosenttia." Yksi tapa on todeta, että lähes 2/3 kannattaa edelleen yleistä asevelvollisuutta. Mutta asenne itsenäisyyteen ja tahto sitä vaikka asein puolustaa, on luonnollisesti kaiken pohjalla. Ja siihen vaikuttaa, monen muun seikan lisäksi, myös tieto. Ehkä pitäisi panostaa sen levittämiseen?
Toinen joukko, jota ehkä kannattaisi ehkä kuulla entistä tarkemmin, ovat ammattilaiset, Puolustusvoimat. Poliittinen päätöksenteko kun niin kovin mielellää painaa vaikeuksien tullen päänsä päättämättömyyden santaan ja unohtaa tosiasiat. Yritän selventää vertauksella mitä tarkoitan. Tunnetusti " Joukossa tyhmyys tiivistyy." Poliittisessa päätöksenteossa se tiivistyy vähintään kaksi kertaa. Ensin yksittäisen puolueen sisällä. Sitten puolueiden kesken. Kun yleensä kukaan ei kummassakaan vaiheessa anna osaamisen tai tosiasioiden juurikaan päätään vaivata, tyhmyys siis tiivistyy kahdesti. Mikä sitten tulee päätökseksi? ... Yhtä hyvään tulokseen päästäisi arpomalla, ehkä jopa parempaan. Siis kansalaisten ja kansakunnan kannalta.
Eikä keskittyä taas toivomaan ja luulemaan, että EI KOSKE MEITÄ. Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt.

Mutta onneksi historiasta ei voi oppia muuta kuin, että siitä ei voi mitään oppia?



Share

Suomen tehokkaimmin varjeltu salaisuus?

Kuulinkohan sittenkään oikein? Kertoivat nimittäin YLEn TV -uutisissa tänään klo 11.00, että oikeus asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin on rekisteröidyillä puolueilla ja vähintään 100 äänioikeutetun perustamilla valitsijayhdistyksillä. Ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiireille viimeistään tänään.
0 0 0 . . .
Siis puolueita ei todellakaan tarvita. Miksi siis koohotus puoluerekisterin vaatimista tuhansista kampanjakorteista? Miksi "ei koskaan" ole tuotu esille, että vain 100 äänestäjän porukka, yhdessä vaalipiirissä mahdollistaa ehdokkaan asettamiseen? Puolueiden motiivin jättää tuomasta asiaa aktiivisesti esille, voin hyvin ymmärtää. Niin nykyisten eduskuntapuolueiden kuin puoluerekisteriin itsensä rekisteröineidenkin. Mutta eikö viranomaisella ole todellakaan minkäänlaista tiedonantovelvoitetta? Vastuuta siitä, että kansalaiset saavat tietoa heitä koskevasta lainsäädännöstä näinkin keskeisessä asiassa?
Ei. En  ole muuttanut mieltäni uusien, itsensä rekisteröineiden puolueiden mahdollisuuksista saada läpi ensimmäistäkään kansanedustajaa. Pidän sen todennäköisyyttä edelleen nollana.
Sen sijaan en pidä lainkaan epätodennäköisenä saada aktivoitua vähintään sataa (100)  nykymenoon tyytymättömätöntä äänestäjää yksittäisen, älykkääksi ja vastuulliseksi tunnetun ja tunnustetun, valovoimaisen ehdokkaan taakse, vaikka jokaisessa Suomen vaalipiirissä. Siis sellaisia, joita puolueiden höttöbrandit - kuvitellut ideologiat ja puolueen eduntavoittelu - eivät enää jaksa innostaa, ei kiinnostaa. Mutta jotka ovat tarvittaessa valmiita ja kykeneviä kansalaisten yleisten ja yhteisten asioiden hoitamiseen ja myös aikaansaamisistaan vastuun kantamiseen.
Väkirikkaimmista vaalipiireistä löydän jopa useammankin. Ja riittävästi valtakunnan kattavaa yhteistyötä löytyy ideologioihin ja ryhmäpäätöksiin kyllästyneistä osaavia ihmisiä, että mahdollinen äänikynnys ei aiheuta ongelmia. Sen verran perinteisten puolueiden nykymenoon tyytymättömiä maasta kyllä löytyy.
Ja, jos arveluni on yhtään oikea, heitä löytyy 4 vuoden kuluttua vieläkin enemmän. Joten olkoon tämä muistutuksena itselleni ja muille vuoden 2015 vaaleja silmällä pitäen. Niiden vaalien ehdokkaana ei enää tarvitse olla JOKU MUU.


PS.
Tietämättömyydestään täytyy tietysti syyttää itseään. Mutta olisiko sittenkin tässä "the best kept secret in the world" - syndroomassa taas kerran olla uusi muoto Maan Tavasta?

PPS.
Mutta, kun vanhat merkit paikkansa pitävät, tämä "porsaanreikä" poistuu ennen vuotta 2015. Sen verran tehokkaita uusia puolueiden edustajia saamme Arkadianmäelle taas tänäkin keväänä. Mutta silloin voi vielä yrittää.

Share

Uutta ajattelua itsenäisyyden puolustamiseen

07.03.2011 - 13:44 | hakki | Politiikka, Puolustaminen
Tasavallan Presidentti totesi Maanpuolustuskurssin avajaisissa kuulemma "Tulevien vaalien jälkeinen eduskunta ja hallitus joutuvat heti toimikautensa alussa ottamaan kantaa muun muassa siihen, miten puolustusvoimissa jaetaan resursseja tai pitäisikö pikemminkin sanoa kustannuspaineita toiminnan ja materiaalihankintojen välillä." Ja varmasti näin jälleen on. Siksi hän edellytti, että linjauksiin tulisi vaikuttaa eduskunnan, presidentin ja hallituksen. Vain yksi on joukosta poissa.
Olisikohan edes Tasavallan presidentin mielestä mahdollista, että myös kansa - kansalaiset, tavalliset tossunkuluttajat - eli ne, joita puolustusvoimat turvallisuuspolitiikkamme viimeisenä lukkona puolustaa, saisi osallistua vaikuttamiseen? Eiköhän tämä, yksi itsenäisyytemme turvaamisen keskeisistä kysymyksistä, olisi laajan kansalaiskeskustelun paikka? Olettaisin, että täällä kansalla - yhdellä maailman koulutetuimmista - olisi sekä tiedolliset ja taidolliset edellytykset tuoda mielipiteensä esille?
Tutkimstuloksia voidaan lukea ja tulkita niin monella tavalla. "Vuonna 2010 yleistä asevelvollisuutta kannatti 63 prosenttia vastaajista, kun luku on muuten koko 2000-luvun ollut yli 70 prosenttia." Yksi tapa on todeta, että lähes 2/3 kannattaa edelleen yleistä asevelvollisuutta. Mutta asenne itsenäisyyteen ja tahto sitä vaikka asein puolustaa, on luonnollisesti kaiken pohjalla. Ja siihen vaikuttaa, monen muun seikan lisäksi, myös tieto. Ehkä pitäisi panostaa sen levittämiseen?
Toinen joukko, jota ehkä kannattaisi ehkä kuulla entistä tarkemmin, ovat ammattilaiset, Puolustusvoimat. Poliittinen päätöksenteko kun niin kovin mielellää painaa vaikeuksien tullen päänsä päättämättömyyden santaan ja unohtaa tosiasiat. Yritän selventää vertauksella mitä tarkoitan. Tunnetusti " Joukossa tyhmyys tiivistyy." Poliittisessa päätöksenteossa se tiivistyy vähintään kaksi kertaa. Ensin yksittäisen puolueen sisällä. Sitten puolueiden kesken. Kun yleensä kukaan ei kummassakaan vaiheessa anna osaamisen tai tosiasioiden juurikaan päätään vaivata, tyhmyys siis tiivistyy kahdesti. Mikä sitten tulee päätökseksi? ... Yhtä hyvään tulokseen päästäisi arpomalla, ehkä jopa parempaan. Siis kansalaisten ja kansakunnan kannalta.
Eikä keskittyä jälleen toivomaan ja luulemaan, että ei koske meitä. Sen verran pilviä on taivaalle jo kerääntynyt.
Share

JOKU MUU Eduskuntaan 2011

07.03.2011 - 09:11 | hakki | Politiikka
Sattuneesta syystä.
  1. Yhtäkään puoluetta ei pidä äänestää protestina.
  2. Puolueen asettamaa ehdokasta äänestäminen on valinta, ei protesti millekään.
  3. Jokainen puolue toimii sen poliittisen järjestelmän puitteissa, jonka olemme antaneet syntyä.
Ovatko
  • Eroon eurosta
  • Eroon EUsta
  • Maahanmuuttajat muualle
  • Pakkoruotsi pois
maamme keskeisimmät pohteet? Vai olisivatko sittenkin asiaryhmä "Huonosti toimivan talouden syy, on huonosti toimiva demokratia."
  • Puolueiden ylivalta kansanedustajiin
  • Puolueiden rahoitus julkisin varoin
  • Perustuslakituomioistuimen puute
ja näiden seurauksena
  • yhteiskuntarakenteiden sementoiminen, ylläpitämään tehotonta ja tuloksetonta politbyrokratiaa, puolueiden intressin mukaisesti
  • hyvinvointivaltion muuttaminen pahoinvointivaltioksi
  • kansan selkeä jako kahtia "The Haves and the Havenots".
  • teollisuuden maastamuutto
  • työttömyys
  • köyhyyden kasvattaminen
  • kansalaisten syrjäytyminen
Omaa ehdokastani ei löydy puolueiden listoilta. Hän on JOKU MUU, siis taatusti hylättäväksi joutuva äänestyslippu. Ainoa todellinen protesti. Mutta, kuten ihan oikeatkin puolueet, hänkin tarvitsee vaalivoiton. Perusteita löytyy tältä blogilta lähes etsimättä. Tässä hyvä alku.
http://hakki47.blogit.kauppalehti.fi/blog/21863/pian-keikkaa-kepulivaaka

Share

Ei olla köyhiä, ei kipeitä

02.03.2011 - 16:06 | hakki | Hyvinvointi, Media, Ihminen, Johtaminen, Raha & valta

Siis täällä Kehä I sisäpuolella.


Guggenheim Helsinkiin
"Helsinki tilasi Guggenheim säätiöltä 1,85 miljoonaa euroa maksavan selvityksen, voisiko neljännen Guggenheim-museon rakentaa pääkaupunkiin." ”Samalla kehitämme Helsinkiä hauskana, avoimena ja rouhean innovatiivisena kaupunkina.” Näin kertoo kaupungin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén.
Eikö Helsingissä todellakaan ole riittävästi taidemuseoita? Pelkän hauskan, avoimen ja rouhean innovatiivisen kaupungin kehittäjäksi Guggenheimistä tuskin on? Vai onko niin, että Helsingin taidemuseolla ei ole riittävästi museoita? Niistäkin toinen remontissa.
Voisiko ajatella, että Helsingin kaupungin taidemuseo, siis ne kumpikin, yksityistettäisi ja samalla Helsinki  "omisi" itselleen kaikki kaupungin alueella olevat taidemuseot? Tai edes jonkinlaisen markkinoinnin ja näyttelysuunnittelijan koordinoijan roolin? Saisi johtajakin sitten ihan oikeita töitä. Eikä tarvitsisi uutta kivikasaa rakentaa.
Mutta jos sellainen nyt sitten halutaan, voitaisiko se sijoittaa johonkin sellaiseen Suomen kaupunkiin, joka on taidemuseon tarpeessa? Ja joka on valmis kantamaan kustannukset sekä selvityksestä että mahdollisesta pytingistä? Investointikuluineen, palkkoineen, kaikkineen? Vaikkapa muuttotappioalueelle? Luoteis-, Pohjois-, Koillis-, Itä- tai Kaakkois-Suomeen? Tai vaikkapa Heinolaan? Siellä on iso luolasto aivan tyhjillään, mitä nyt joku lepakko...
Mutta jos sellainen nyt sitten erityisesti Helsinkiin halutaan, voitaisiko se sijoittaa tarjolla oleviin rakennuksiin tai rakenteisiin? Esimerkiksi:
  • Eduskunnan maanalaisiin 200 miljoonan logistiikkatiloihin?
  • Tuomiokirkon kryptaan?
  • Linnanmäen tai Pasilan vesitorniin, sivutoimipaikkoina esim. Lauttasaaren vesitorni?
  • Muutaman vuoden kuluttua vapautuviin Hietalahden telakan tiloihin?
  • Tai miten olisivat Kruunuvuoren kalliosäiliöt?
Samalla vanhuksia, luonnollisesti mies ja vaimo erillään, siirrellään paikasta toiseen. Terveyskeskuksia suljetaan - toimintoja keskitetään - piti sanomani. Kouluja lakkautetaan. Yksinäisille vanhuksille ei tahdo löytyä seuraa. Omaishoitajat jätetään selviytymään yksin...

Olisiko poliitikoille ja virkamiehille syytä järjestää pakollinen moraalin ja etiikan kurssi ennen nimitystä? Olisiko siitä apua?


Share

Ryhmänjohtajan ei tarvitse ottaa prikaatinkomentajan murheita

02.03.2011 - 11:23 | hakki | Politiikka, Ihminen, Crises
Joten meidän täällä Suomessa ei varmaan tarvitse neuvoa sen paremmin EUlle kuin jenkeillekään mitä heidän pitäisi tehdä Libyan suhteen? Tuskin kantaa huolta siitäkään kuinka moni on jo kuollut ja kuinka moni vielä tulee kuolemaan, ennen kuin rauhalliset olosuhteet palaavat?
Mitä tehdä niille tuhansille, jotka pakenevat Libyasta naapurimaihin joka tunti? Pitäisikö meidän huolehtia vasta siinä vaiheessa, kun kansainvälisen vastuun nimessä pakolaiskeskuksiimme vaaditaan sijoitettaavan pakolaisia? Ja mahdollisesti pakolaisia Egyptistä, Tunisiasta, Jemenistä, Algeriasta... Iranista?...
Englannin pääministeri harkitsee jo Libyan julistamista lentokieltoalueeksi. Jenkit keskittävät lentotukialusryhmiään Libyan lähistölle. Kuinka pitkälle sallisimme Irakiin aikoinaan syyttä hyökänneiden kumppanuksen nyt hyökkäämään Libyaan? Sillä mitä muuta olisi ja mihin muuhun ainakaan johtaisi esimerkiksi lentokieltoalueen perustaminen ja sen tehokkuuden valvominen? Ja harvoinpa lentotukialuksia on käytetty "rauhan töihin". Eivätkä aiemmat menestykset oikein käy referensseiksi.
Vai antaakko ns. kristilliselle omalle tunnollemme mahdollisuuden sulkea korvamme ja silmämme? -  Tappakoon toisensa, ovat onneksi riittävän kaukana ja riittävän monta maata on välissämme. Ja vaikka Italia, Kreikka ja Espanjakin ovatkin osa EUta, hoitakoon eteläisten naapuriensa aiheuttamat ongelmat.
Kantaa kannattaisi ottaa nyt, eikä vasta sen jälkeen kun "torttu" on housuissa ja se haisee.


PS.
Onneksi Suomessa on vain suota, eikä öljystä tietoakaan.

PPS.
Milloin on liian myöhäistä reagoida?

Share

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti